Vuoden 2020 poliisikoira Vinha työskentelee Helsingissä

Vuoden poliisikoira 2020 on Helsingin poliisilaitoksella työskentelevä belgianpaimenkoira Vinha. Vinha työskentelee Helsingin poliisilaitoksella yhdessä ohjaajansa, vanhemman konstaapeli Jan Tanskasen kanssa.

Vinha on poliisin partiokoirana koulutettu henkilön jäljittämiseen, henkilöetsintään, esineenetsintään rikospaikalla sekä voimankäyttöön. Erikoisosaamisalueena Vinhalla on huumausaineiden etsintä.

Vinha ja Tanskanen ovat olleet työuransa aikana monessa mukana. Vinha on kuin kotonaan kaupunkiympäristössä ja on suoriutunut esimerkillisesti partiokoiran laajaan tehtäväkenttään kuuluvista tehtävistä. Vinhan tarkan hajuaistin avulla ovat löytyneet niin karkuun lähteneet rikolliset kuin huumausaineetkin.
– Lisäksi Vinha ja Tanskanen ovat olleet useasti suorittamassa vaarallisen henkilön kiinniottoa. Tanskanen arveleekin tasaisenvarman suorittamisen olevan syynä Vinhan nimitykselle. Vinha ja Tanskanen ovat esimerkillinen työpari, jonka voi lähettää huoletta kaikille poliisikoiratehtäville, kerrottiin tiedotteessa.

Vuoden poliisikoiran lisäksi on valittu muitakin vuoden 2020 virkakoiria. Tänä vuonna Vuoden virkakoiran arvonimen vastaanottivat tullikoira Massi, rajakoira Kärppä, vankilakoira Unto ja sotakoira Muggy. Palkittavat koirat valitsi tahoillaan Poliisi, Tulli, Rajavartiolaitos, Rikosseuraamuslaitos ja Puolustusvoimat.

Vuoden 2020 tullikoira Massi työskentelee Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Vuoden 2020 rajakoira Kärppä toimii Suomen merivartiostossa Vallgrundin merivartioasemalla.
Vuoden 2020 vankilakoira Unto työskentelee Mikkelin vankilassa ja vuoden sotakoira Muggy logistiikkarykmentin Skinnarvikin vartiossa.