Voi vihreät miehet

Martti Huhtamäki. Valtion journalismipalkinnolla palkittu Ilta-Sanomien ex-päätoimittaja

Poliisista ja rajavartiosta vastaava ministeri Maria Ohisalo odottaa lasta. Nuoret äidit hallituksessa, Annikka Saarikko ja Li Andersson saavat seuraa.
Vihreät eli De Gröna aloitti samalla presidenttipelin. Silloin kun Emma Karin espoolainen isä oli hankkimassa tyttärelleen hotellia Presidentinlinnan naapurista, sitä jo uumoiltiin. Nyt Emma on puolueensa avainpaikalla ympäristöstä ja ilmastosta huolehtivana ministerinä. Kolmen naisen ja ulkoministeri Pekka Haaviston muodostama falangi syrjäytti johtotehtävistä ainoan ehdolla olleen miehen, DI Atte Harjanteen murskaluvuin. Harjanne sai yhden äänen, ilmeisesti omansa.
Presidenttiehdokas Kari aloitti vaatimalla Elokapinan tavoin ilmaston hätätilaohjelmaa, jotta maapallo ja ihmiskunta ei pikavauhtia tuhoutuisi. Ministerin suhtautuminen Helsingin pääväylän sulkemiseen ja Valtioneuvoston linnan pääovelle nousemiseen on samantapainen kuin Donald Trumpin suhtautuminen Washingtonin kongressitalon portaitten miehittämiseen. Tietenkin ilmastoministeri on hyvällä asialla. Suomen osuus maapallon saastekuormasta on sentään niinkin suuri kuin 0,2 promillea. Tietenkin luku on saatettava nollaan, mutta parempikin vaihtoehto on tarjolla, Polttoaineyhtiö St1:n omistava Mika Anttonen kulkee usein Kulosaaresta työpaikalleen bussilla, mutta se ei kovin paljon asiaa paranna. Sen sijaan Anttosen ja muidenkin saastuttajien ehdotus on se, että Suomi ryhtyy nykyistä innokkaammin pienentämään saastepilveä siellä missä se leijuu prosenttiluvuissa, kuten Kiinassa, Venäjällä, Yhdysvalloissa, Intiassa, Brasiliassa, Saksassa ja Ranskassa.
DI Atte Harjanne on mukana jo nyt tuollaisissa hankkeissa, mutta hänellä ei ole tarvetta mennä tukkimaan liikennettä Valkoisen talon portilla eikä edes Hampurin Reperbahnilla tai Pariisin Champs Elyseellä.
Tämä teksti näyttää näköjään puolustavan vihreitä miehiä, ei niitä ufoiksi kuviteltuja vaan aivan tavallisia vihreän puolueen äänestäjiä, joiden suhtautumisesta Elokapinaan ei ole kysytty.
* * *
Vihreitten puoluekokouksessa kysyttiin suhtautumista kannabis -tuotteiden laillistamiseen. Vaikka jo 20 vuotta sitten Vihreitten vaaliteltassa Kolmen sepän patsaalla myönteistä suhtautumista markkinoitiin, selvyyttä ei vieläkään saatu.
Muutama vuosi sitten Yleisradion mielenkiintoisessa Pyöreä pöytä -radio-ohjelmassa asiasta keskusteltiin. Vieraana ollut entinen Suomen Pankin pääjohtaja Sirkka Hämäläinen suhtautui tuohon lievään huumausaineeseen myönteisesti. Perusteluna oli se, että mielihyvää tuottava troppi voi virkistää sairaalassa tai hoitokodeissa viruvia vanhuksia elämän ehtoopuolella paremmin kuin nykyiset menetelmät ja käytännöt. Onneksi en kuitenkaan itse ole sellaisessa roolissa, jossa mielipidettä kysytään. Voisin vastata väärin.
Tosin samoin olen jäänyt paitsioon myös Yleisradion ja Helsingin Sanomien mielipidekyselyissä. Makoillessani Veikko Vennamon kanssa samassa parisängyssä Lontoossa OKO:n sivukonttorin avajaismatkalla, tullineuvos kertoi, että kun hän on pitänyt satoja puheita joskus suurtenkin joukkojen edessä ja on aina pyytänyt, että jokainen näihin tiedusteluihin vastannut nostakoon kätensä.
Yhtään kättä ei ole koskaan noussut.
MARTTI HUHTAMÄKI
m.h.huhtamaki@gmal.com <mailto:m.h.huhtamaki@gmal.com>

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.