Valtava verhopuomikokeilu alkoi Hernesaaressa

Hernesaari tammikuussa 2021. Kuva: Helsingin kaupunki / Stara.

Helsingin kaupunki pyrkii vähentämään lumenkäsittelyn ympäristöhaittoja. Tätä varten kaupungilla on käynnissä lumenkäsittelyn hanke, jossa kokeillaan erilaisia teknologioita. Yksi kokeiluhankkeista on verhopuomi. Puomi on asennettu Hernesaaren lumenvastaanottopaikalle tammikuussa 2021.

Noin 500 metrin pituinen verhopuomi muodostaa mereen valtavan haavin. Laitteessa on kelluvan puomin lisäksi meressä uiva, neljän metrin korkuinen verkko. Sen tarkoitus on estää kelluvan ja veden pinnan alla olevan roskan leviäminen ulommas merelle. Aiemmin lumen mukana tulleet roskat ovat päässeet leviämään veteen ja rannoille.

Hernesaaren lumen läjityspaikkaa pitävät avoimena sitä kiertävät alukset. Niistä käsin roskaa pystytään keräämään jo talven aikana, Helsingin kaupunki tiedotti.
Merestä kerätty jäte lajitellaan normaaliin tapaan ja toimitetaan mahdollisuuksien mukaan hyötykäyttöön. Kerätystä jätteestä pidetään myös kirjaa, jolloin sen koostumuksesta saadaan entistä täsmällisempää tietoa.

Lumen mukana mereen päätyy myös hiekoitussepeliä ja muuta upottavaa roskaa. Nämä pohjaan painuneet jätteet kerätään pois ruoppaamalla, kuten tähän astikin on tehty.

Helsingin kaupunki on aloittamassa selvitystä, jossa tutkitaan lumikasasta mereen kipattavan lumen roskaisuutta, roskien määrää ja niiden laatua. Tarkoitus on seurata myös, kuinka paljon lumen seassa olevan kiintoaineksen määrään ja roskaisuuteen vaikuttaa se, miten kauan lumen satamisesta on lumen mereen kippaamiseen.

Helsingin kaupunki järjesti lumenkäsittelyyn liittyvän This is a Snow Problem -kilpailun talvella 2018-2019. Nyt kokeilussa olevia innovaatioita löytyi tämän Staran organisoiman kilpailun avulla.

Verhopuomin lisäksi kokeilukohteena on myös lumen sulatusteknologioiden selvittäminen. Tarkoitus on tutkia kaukolämmön paluulämpöä energialähteenä käyttävää lumen sulatuskonttia sekä veden laatua parantavan ilmastuslaitteen hyödyllisyyttä lumen sulatuksen tehostamisessa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.