Välieräsarja – ToPo vs. Kristika

  Tiistaina alkavat Miesten Divisioona A:n välierät myös ToPon ja Kristikan kohdalla. Molemmat joukkueet tulivat tiukan taistelun jälkeen puolivälieristä eteenpäin, ToPo kaatoi Korikouvot ja Kristika vuorostaan JBA:n otteluvoitoin 2–1. Ottelusarja pelataan paras viidestä, se tarkoittaa sitä, että ainakin kaksi ottelua tullaan pelaamaan Munkkiniemessä.
  Välierien pelipäivät:
  Ti 6.4. klo 19 ToPo vs. Kristika (Munkkiniemen Yhteiskoulu) Pe 9.4. klo 18:30 Kristika vs. ToPo (Kupittaan Palloiluhalli) Su 11.4. klo 17 ToPo vs. Kristika (Munkkiniemen Yhteiskoulu) Ti 13.4. klo 18:30 Kristika vs. ToPo (Kupittaan Palloiluhalli) (tarvittaessa) To 15.4. klo 19 ToPo vs. Kristika (Munkkiniemen Yhteiskoulu) (tarvittaessa)
  Kaikki ottelut tullaan pelaamaan tyhjille katsomoille, mutta niitä voi seurata suorana Ruutu+ -palvelusta.
  Lähtökohdat
  Molempien joukkueiden puolivälieräsarjat olivat hyvin jännittävät. ToPo hävisi avausottelussa Korikouvoille neljällä pisteellä, mutta Munkkiniemen Lakers pystyi kääntämään tilanteen ja Kouvolasta haetun vierasvoiton jälkeen ToPo onnistui nappaamaan kotivoiton kolmannessa ottelussa.
  Vuorostaan Kristika nappasi omassa playoff-avauksessaan JBA:sta kahdeksan pisteen voiton. Jyväskylässä JBA onnistui venyttämään ottelusarjan vielä kolmanteen otteluun, jossa Kristika oli kuitenkin etevämpi 12 pisteellä. Runkosarjassa ToPo sekä Kristika voittivat molemmat 16 ottelua ja hävisivät kuusi kamppailua. Keskinäisten otteluiden mennessä ToPolle, Kristika jäi ToPon taakse sarjassa kolmanneksi.
  Kauden ensimmäinen keskinäinen kohtaaminen pelattiin marraskuun loppupuolella Kupittaalla, josta ToPo onnistui hakemaan kahdeksan pisteen vierasvoiton. Levypallopelaamisessa ToPo oli vaikeuksissa varsinkin avauspuoliajalla ja Mikael Aalto oli hyvin vaikea pideltävä läpi illan. Nicolas Meyerin johdolla munkkiniemeläiset kuitenkin onnistuivat kääntämään pelin Torpan eduksi (89–97) ja sarjapisteet matkasivat näin Länsi-Helsinkiin.
  Jos joukkueiden avauskohtaaminen oli tasainen, toinen oli ylikävely. ToPo takoi Munkkiniemen lauantai-illassa tauluun 1. neljänneksen päätteeksi lukemat 36–12, ja tuosta Kristika ei enää noussut. Helmikuussa pelatussa ottelussa ToPo onnistui laajalla kirjolla ja loppulukemat olivat lopulta murskaavat 124–81.
  Keskinäisten otteluiden perusteella ToPo lähtee suosikkina sarjaan, mutta liikaa johtopäätöksiä vanhoista otteluista on turha vetää.
  ToPon askelmerkit ottelusarjaan
  ToPo kaatoi viime viikon tiistaina Korikouvot jännittävässä 3. puolivälieräottelussa lukemin 87–83. Kouvolassa, ottelusarjan 2. ottelussa tripla-tuplan tehnyt Mikael Sandberg kehui vielä ennen tulevaa Kristika-sarjaa Korikouvoja sekä näki paljon hyvää heidän tekemisessään.
  ”Korikouvot-sarja oli meille hyvin vaikea, joka jo tiedettiinkin etukäteen. Heillä on erinomainen hyökkäys niillä osa-alueilla, jossa emme ole parhaimmillamme. Korikouvoilta puuttui kolme tärkeää pelaajaa, mutta heidän hyökkäyksensä pystyi meidät yllättämään avausottelussa. Toiseen otteluun meidän piti aika paljon myllätä meidän puolustustamme, että saimme heidät riittävissä määrin kuriin.”
  ”Kaukiainen on sarjan paras pelaajaa ja Nyman siihen päälle, mutta kyllä näen, että meillä oli kokonaisuudessaan laadukkaampi joukkue. Siihen nähden pitää nostaa hattua Kouvolan suuntaan, he tekivät tuosta hienon sarjan taistelullaan.”
  Ratkaisevan Korikouvot-ottelun 3. jaksolla ”Ässä” myöntää sortuneensa turhautumiseen, mutta samalla tulee myös kiitokset jengikavereille.
  ”Pitäähän se myöntää, että sorruin turhautumiseen. Ensimmäinen puoliaika meni aika lailla tuttuun tyyliin, mitä kahdessa aikaisemmassakin ottelussa, mutta kolmannella kyllä tuli sellainen ”ei kai taas” -fiilis, kun meidän puolustus sekä hyökkäys tökki. Onneksi Juuso (Kauppinen) ja Nicolas (Meyer) hoiti viimeisellä neljänneksellä homman kotiin, eikä Korikouvotkaan enää heittäneet kaikkia kovia heittoja sisään.”
  Tulevaa ottelusarjaa Sandberg odottaa innoissaan ja vanhana Kristika-pelaajana sarjaan tulee tietenkin myös erityislataus. ”On tässä erilainen fiilis kuin jotain muuta jengiä vastaan pelattavissa välierissä. Olin Kristikassa kaksi vuotta mukana ja olin nostamassa heitä Divari B:n häntänipusta divari A:n semifinaaleihin. Kristikasta on tullut vetovoimainen jengi opiskelijoille, ja he ovat saaneet hyvän nipun jälleen tasan.”
  Sandberg uskoo joukkueensa tekemisiin tulevissa otteluissa, vaikka varmasti kova ja raskas sarja onkin luvassa. ”Meillä on hyviä muistijälkiä Kristikaa vastaan ja olemme sen jo nähneet, että meiltä löytyy eväät heidän voittamiseensa. Tulee se jälleen vaatimaan yleisesti sen, että hra. Aalto saadaan kuriin, ja siihen liittyen myös levypallopelaaminen nousee isoon rooliin tässä sarjassa.”
  ”Minulla on kuitenkin luottavainen fiilis meidän tekemiseemme Kristikaa vastaan, mutta siellä pelanneena tiedän, että he varmasti keksivät jotain uutta meidän päämme menoksi. Kristikan yksi luottopelaajista, Manuel Barnes oli sivussa JBA-sarjassa kaksi viimeistä ottelua, jos hän palaa, se tuo heille jälleen yhden kovan palasen lisää.”
  ”Kristika on hyvä siirtymähyökkäysjoukkue”
  Raskaan kolmen ottelun minisarjan jälkeen ToPo on saanut rauhassa valmistautua tiistaina alkavaan Kristika-sarjaan. Joukkue on harjoitellut pääsiäisen läpi laadukkaasti, ja Tähtipaidat ovat varmasti valmiina välieriin.
  ToPon päävalmentaja Risto-Matti Rousku odottaa tulevaa ottelusarjaa hyvillä mielin ja hän tietää, mihin asioihin ToPon täytyy kiinnittää huomiota, että ottelusarja kääntyy joukkueen eduksi.
  ”Kristikalla on käytössään laaja ja kokenut pelaajamateriaali, ja he pyrkivät puolustuksessa olemaan aggressiivisia sekä miespuolustuksellaan, että koko kentän paikkaprässillään. Meidän tavoitteenamme on liikuttaa palloa ja pelaajia hyökkäyspäässä niin kuin tähänkin asti ja keskittyä omien settien ja konseptien toteutukseen.”
  Viikon harjoituksissa on varmasti keskitytty Kristikan vahvuuksien eliminointiin omien settien ja konseptien läpi käynnin lisäksi. ”Kristika on hyvä siirtymähyökkäysjoukkue ja heidän 5 vs. 5 hyökkäyspelinsä pyörii paljon Mikael Aallon post-pelaamiseen ja Johan Kotavuon palloscreenipelaamisen ympärillä. Näihin asioihin pitää keskittyä puolustuspäässä ja pakottaa vastustaja keksimään jotain muuta.”
  Rousku näkee, että runkosarjan tapahtumilla ei enää ole minkäänlaista merkitystä. ”Vaikka runkosarjassa otteluvoitot menivät 2–0 meidän eduksemme, niin pudotuspeleissä niillä tuloksilla ei ole enää mitään merkitystä. Mennään ottelu ja pallonhallinta kerrallaan ja pyritään jatkamaan kauttamme mahdollisimman pitkälle kevääseen.”
  Kristikan askelmerkit ottelusarjaan
  Kristika tiputti tiukan taistelun jälkeen Jyväskylän Basketball Academyn puolivälierissä, mutta turkulaisten päävalmentaja Juha Ruohonen antoi ”Ässän” tapaan kehuja kovalle puolivälierävastustajalle. Ruohonen näki, että JBA-sarjassa joukkue onnistui kehittämään joukkueen pienimuotoisia heikkouksia, joka auttoi myös joukkuetta voittojen tielle.
  ”JBA oli fyysinen, aktiivinen ja ylipäänsä todella kova joukkue, eli juuri sitä mitä odotettiin. He pelaavat hyvää korista, joten täysi päivätyö meidän piti tehdä, mutta onneksi saimme käännytettyä sarjan eduksemme.”
  ”Meidän pelin tasapainomme on ollut koko ajan parempaa ja myös aktiivisuus sekä syvyys meidän hyökkäyspelaamisessamme ovat olleet meille haasteita. Pystyimme onnistumaan näissä asioissa kuitenkin hyvin JBA:ta vastaan, joka auttoi meitä myös voittoon.”
  Ruohonen tietää, että ToPo on turkulaisille hyvin hankala vastustaja, ja pientä ennakkosuosikin viittaa hän myös heittää Helsingin suuntaan.
  ”ToPo on meille tosi haasteellinen vastustaja, ja runkosarjan kahden pelin perusteella he ovatkin varmasti pieni ennakkosuosikki sarjaan. Me kuitenkin pistämme kovaa vastaan, varmasti tiukkoja ja fyysisiä pelejä on luvassa. ToPolta löytyy kokemusta, osaamista ja taitoa, sekä kentältä että valmennuksesta. Se pistää meitä tietenkin miettimään, miten pystymme antamaan hanttiin.”
  Kristika-luotsi nosti esiin muutaman asian, joissa Kristikan täytyy onnistua, että joukkue pystyy ToPon nujertamaan.
  ”Meidän pitää saada ToPon peruspelaamista rikki, he eivät saa liikuttaa palloa niin helposti mihin parhaimmillaan pystyvät. Heidän heittopeliänsä sekä Ässän ja Meyerin sisäpeliä pitää pystyä häiritsemään mahdollisimman paljon. Uskon, että hyökkäyspäässä meillä on asioita, joissa pystymme ToPoa haavoittamaan, joten puolustus on silloin tietenkin avainasemassa.”
  Ruohonen näkee, että ottelusarja tulee ratkeamaan pieniin asioihin, jonka takia jokainen kentällä tehty asia pitää tehdä huolella.
  ”Tämä nyt on aika perusklisee, mutta se kumpi pystyy toteuttamaan omaa peliä paremmin, ja kumpi pystyy olla enemmän pelin sisällä, on vahvoilla. Myös tietynlainen tahtotila nousee esiin, taktisten ja taidollisten asioiden ohella. Kuka antaa vielä se tarvittavan extran jossain levypallotilanteessa tai pallontavoittelussa, ne saattavat ratkaista yllättävänkin isoja asioita.”
  Taistelupari Mikael Sandberg vs. Mikael Aalto
  Kaksi kovaa Mikaelia ottaa yhteen. 30-vuotias, 210 senttiä pitkä oleva Turun NMKY:n kasvatti Mikael Sandberg vastaan 26-vuotias, 208 senttiä pitkä oleva Hukkabasketin kasvatti Mikael Aalto.
  Molemmat pelaajat hyvin tunteva Kristika-valmentaja Juha Ruohonen odottaa kaksikon kohtaamisesta erittäin kovaa.
  ”Se on hyvin mielenkiintoinen taistelu, Ässää olen pari vuotta valmentanut täällä Turussa ja onhan hän myös meidän kasvattimme. Tunnetta, tuoksua ja mitä näitä adjektiiveja onkaan, niin niitä on varmasti luvassa, myös tässä isojen pelaajien kohtaamisessa.”
  Kesken kauden ToPo-paitaan palannut Sandberg on ehtinyt pelata tähän mennessä 14 M1DA-ottelussa (11 runkosarjassa, kolme pudotuspeliä). ”Ässän” peliaika on ollut keskimäärin reilut 28 ja puoli minuuttia per ottelu, pisteitä on syntynyt 14.1 keskiarvolla ja levypalloja mies on kaapannut 8.2 kappaletta per ottelu. Tuohon päälle koriin johtaneita syöttöjä on tullut 4.3:n keskiarvolla.
  Kolmatta kauttaan Kristikassa pelaava Aalto on pelannut Kristikan kauden kaikissa 25 ottelussa, vajaan 26 minuutin keskiarvolla. Pisteitä on syntynyt tuolla peliajalla lähes käsittämättömät 23.0 per ottelu ja levypallojakin Aalto on kahminut 11.1 kappaletta ottelua kohden.
  Sandberg tuntee hyvin Aallon ja hän odottaa hyvin mielenkiintoista taistoa kaimojen välisessä taistossa, vaikka toki joukkuepelissä koko joukkueen tekemisellä on iso vaikutus. ”Kumpi joukkue pystyy enemmän ajamaan toista omille heikkousalueilleen, se on vahvoilla.
  Jos Aalto saa hyöriä meidän korin allamme ja ottaa levypalloja, niin ei se ole hyvä juttu meille. Uskoisin, että Kristika ei myöskään siitä tykkää, jos minä pääsen käyttämään vahvuuksiani heidän korinsa läheisyydessä.”
  Päätössanat
  Sandberg odottaa koko ottelusarjaa hyvillä mielin ja hän on valmiina tiistaina alkavaan ottelusarjaan.
  ”Päättäessäni, että palaan ToPon paitaan divariin, niin laitoin tuonne Turun suunnalle viestiä, että toivottavasti pelattaisiin joko välierä- tai finaalisarja vastakkain. Eli tämähän meni juuri kuten piti. Todella innolla odotan näitä koitoksia, ja uskon, että meillä on edessä hieno ottelusarja.”
  ToPon ja Kristikan välinen ottelusarja starttaa tiistaina 6. huhtikuuta Munkkiniemen Yhteiskoulussa klo 19. Ottelu esitetään suorana ja selostettuna lähetyksenä Ruutu+ -palvelussa. Selostuksesta ottelussa vastaa Jaakko Laakso.

  JÄTÄ VASTAUS

  Kirjoita kommenttisi!
  Kirjoita nimesi tähän

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.