Uusi muraaliteos kuvaa vantaalaisten mielenmaisemaa

Valtava muraali kauppakeskus Jumbon ulkoseinässä kuvaa taiteilijoiden mukaan vantaalaista mielenmaisemaa.

Kauppakeskus Jumbo-Flamingon ulkoseinään, Stockmannin päässä sijaitsevaa sisäänkäyntiä vastapäätä, on valmistunut lähes 15 metriä korkea muraaliteos, jossa yhdistyvät ajankohtaisuus ja vantaalaisille tutut teemat.

”Maisemani, kotini” -teoksen takana ovat vantaalaiset taiteilijat Riika Anundi ja Anna Semerdjiev.

Teos kuvaa tekijöidensä mukaan vantaalaisten mielenmaisemaa ja siitä on löydettävissä monia vantaalaisille tuttuja teemoja Vantaanjoesta mandariinisorsaan.

Muraalin pääelementti on Vantaanjoki, joka kiemurtelee teoksessa kasveineen ja eläimineen.

Maalaukseen on kuvitettu yhteen liitetyt kädet. Tekijöiden mukaan pieni yksityiskohta on ajankohtainen viittaus siihen, miten vantaalaiset auttavat toisiaan ja miten kaupunki rakentuu erilaisista, eri-ikäisistä yksilöistä, joille kaikille löytyy oma paikkansa.

Teoksessa esiintyvä ihmishahmo auttaa eläytymään jokimaisemaan.

– Hän on samaan aikaan kuin me kaikki eikä kuitenkaan kukaan meistä. Hahmo on samalla arkisuudessaan tuttu naapurimme tai ihmisasuinen joen henki. Ihminen luonnon keskellä kuvastaa sitä, miten Vantaan kaikissa kaupunginosissa asukkaat elävät lähiluonnon keskellä sopusoinnussa eläinten kanssa, luonnehditaan muraalia tiedotteessa.

Linnut ovat näkyvä osa lähiympäristöä ja useamman Vantaalla tavatun lintulajin voi myös bongata muraalista.

– Vantaalla vietetään tänä vuonna lintujen vuotta ja haluammekin herättää huomiota siihen, miten moni ennen usein tavattu lintulaji onkin muuttumassa uhanalaiseksi. Näitä uhanalaisia lajeja sekä kohutun mandariinisorsan halusimme kuvata teoksessa ja samalla tuoda esiin Vantaan teemavuotta. Kuinka moni meistä on nähnytkään enää luonnossa kaikki muraalin linnut?, pohtii toinen muraalin toteuttajista Riika Anundi.

– Oli inspiroivaa päästä toteuttamaan tämän kaltaista suurta projektia. Työskentelymme sujui mutkattomasti ja kumpikin meistä pääsi toteuttamaan omaa tyyliään. Riika maalasi abstrahoitua jokimaisemaa, kun taas minä keskityin esittäviin hahmoihin, Anna Semerdjiev jatkaa.

Stockmannin vieressä sijaitsevan Deliberin avattua uuden ulkoterassin ruokailijoille syntyi ajatus siitä, että terassin vastapäisessä betoniseinässä olisi oivallinen paikka isolle muraalille.

– Suunnittelun edetessä totesimme, että meillä ja taiteilijoilla oli vantaalaisuudesta hyvin samankaltaisia ajatuksia ja nämä teemat ja hahmot päätyivätkin osaksi teosta. Muraali kuvaa kauniisti vantaalaisten identiteettiä, mutta jättää varaa myös jokaisen katsojan omalle tulkinnalle. Olemme ylpeitä siitä, että vantaalaisuuden mielenmaisema löytyy juuri meidän kauppakeskuksemme seinästä, kertoo kauppakeskusjohtaja Olli Lehtoaro tiedotteessa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.