Turvallisen grilliaterian valmistamisen neljä vaihetta

Tällä hetkellä kaikki viettävät paljon aikaa kotona ja kotipihassa. Nyt onkin täydellinen tilaisuus grillata useammin herkullisia ruokia!

Ruoan turvallisuutta valvotaan äärimmäisen tiukasti maatilalta elintarviketuotantolaitosten kautta ruokakauppaan. Ketjun viimeinen lenkki on kotikeittiö, ja sinun keittiömestarin taitosi takaavat onnistuneen lopputuloksen. Miten on, osaatko välttää tavallisimmat elintarvikkeiden aiheuttamat vaarat kesän grillaushetkissä?

Turvallisen grilliaterian valmistamisen neljä vaihetta

Ruoan aiheuttamia sairastumisia (ruokamyrkytyksiä) esiintyy eniten grillikaudella. Ruokamyrkytyksen aiheuttaa useimmiten ruokaan päässyt bakteeri, esimerkiksi salmonella, kampylobakteeri tai kolibakteeri (E. coli), tai virus, kuten norovirus. Lämmin sää ja ulkona kokkaaminen saattavat luoda juuri oikeanlaiset olosuhteet ruokamyrkytyksen aiheuttaville mikrobeille.

Useimmiten ruokamyrkytys on lievä, ja sairastuneet toipuvat muutamassa päivässä tai viikon kuluessa. Joskus myrkytys saattaa kuitenkin olla vakava, jopa hengenvaarallinen, ja siksi riskit täytyy ottaa vakavasti. Lapset, ikääntyneet ja heikon vastustuskyvyn omaavat henkilöt ovat erityisen alttiita sairastumaan.

Tämän takia on äärimmäisen tärkeää muistaa hyvän elintarvikehygienian neljä tärkeintä periaatetta:

Elintarvikkeet täytyy säilyttää huolellisesti kylmässä, jotta haitalliset bakteerit eivät pääse lisääntymään varsinkaan lämpiminä kesäkuukausina. Säilytä raaka liha aina kylmässä äläkä jätä kypsennettyä ruokaa tai salaatteja esille aurinkoiseen paikkaan kovin pitkäksi aikaa. Pidä ruoat jääkaapissa kunnes tarvitset niitä, ja siirrä tähteet jääkaappiin mahdollisimman pian.

Huolellinen ja tehokas pesu pitää bakteerit poissa käsistä, ruoanlaittovälineistä ja pinnoilta ja estää mikrobeja leviämästä elintarvikkeisiin.

Kypsennä ruoka oikeassa lämpötilassa ja anna sen kypsyä riittävän pitkään, jotta haitalliset bakteerit varmasti kuolevat. Muista, että broileri ja jauheliha, kuten hampurilaispihvit, täytyy kypsentää läpikypsiksi.

Estä ristiin saastuminen pitämällä kypsentämättömät ja kypsennetyt ruoka-aineet erillään. Käytä aina eri välineitä kypsentämättömille ja kypsennetyille elintarvikkeille!

Kun noudatat näitä helppoja perusohjeita, kaikki pysyvät turvassa ja terveenä, ja ikäviltä ruokamyrkytystapauksilta vältytään. Helppoa kuin heinänteko!

Ja nyt kaikki ulos grillaamaan ja nauttimaan ruokaturvallisesta kesästä!

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.