Tikkurilan Väritehtaan alueen suunnittelukilpailussa viisi ehdotusta

Väritehtaan aluetta arkistokuvassa.

Tikkurilan keskustaan kiinteästi liittyvän Väritehtaan alueen suunnittelu etenee.

Vantaan kaupunki ja Tikkurila Oyj järjestivät yhteistyössä Arkkitehtiliitto SAFA:n kanssa kansainvälisen suunnittelukutsukilpailun Tikkurilan Väritehtaan alueesta.

Kilpailu alkoi tammikuussa 2022, ja viiden kilpailuun kutsutun arkkitehtitoimiston kilpailutyöt ovat nyt katsottavissa Vantaan kaupungin Osallistuvavantaa.fi-sivustolla heinäkuun 2022 loppuun asti.

Laaja, lähes nykyisen Tikkurilan keskustan kokoinen suunnittelualue sijaitsee Tikkurilan väritehtaiden, Heurekan pysäköintialueen, niiden väliin jäävien kartano- ja puistoalueiden sekä Keravanjoen rannan alueella, sijoittuen Kuninkaalan ja osittain Jokiniemen kaupunginosiin. Koko suunnittelualueen pinta-ala on noin 40 hehtaaria, josta Tikkurila Oyj:n omistaman alueen pinta-ala on noin 20,7 hehtaaria.

Vantaan kaupungin lähettämän tiedotteen mukaan suunnittelukilpailulla haetaan alueelle toteuttamiskelpoisia ideoita sekä mitoitusta.

– Uuden kaupunginosan tavoitteena on urbaani, monipuolinen, toimiva ja korkeatasoinen kaupunkikeskustan osa. Sen tulee korostaa alueen kerroksellista historiaa, alueen kulttuuriperintöä ja rakennusperintökohteita, Keravanjoen rantamaisemaa ja koskiympäristöä kaupunkipuistona sekä ottaa huomioon joen merkitys ekologisena käytävänä.

– Lisäksi haetaan ideoita siitä, millaista on uusi aktiivinen ja kestävä kaupunkilaisuus sekä kaupunkielämä muun muassa asumisen, työnteon, palveluiden, liikkumisen ja virkistyksen suhteen.

Kilpailun voittajan valitsee tuomaristo ja voittaja julkistetaan lokakuussa 2022. Kilpailun lopputuloksen perusteella alueelle valmistellaan kaavarunko tulevien asemakaavamuutosten pohjaksi.

Vantaan kaupunki ja Tikkurila Oyj allekirjoittivat marraskuussa 2020 yhteistyösopimuksen, joka käsittää koko Tikkurila Oyj:n Vantaalla omistaman maa-alueen ja sen kehittämisen pitkällä aikavälillä vaiheittain, mahdollistaen yhtiön toimintojen jatkumisen alueella.

– Maankäytön suunnittelu on useiden vuosien hanke, ja nyt käynnissä oleva arkkitehtuurikilpailu sen ensimmäinen vaihe. Tikkurila Oyj ei ole tehnyt päätöksiä uuden tehtaan rakentamisesta, ja valmistus jatkuu nykyisissä yksiköissä, kerrotaan kaupungin lähettämässä tiedotteessa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.