Taloyhtiöt testaavat tavaralainaamoa Lauttasaaressa

Kuvituskuva

Lauttasaaressa tehtävä kokeilu selvittää, miten kymmenen taloyhtiön yhteinen tavaralainaus toimii ja mitä tavaroita asukkaat haluavat lainata.

Naapurilta lainaaminen on perinteinen tapa saada käyttöönsä tavaroita, joita ei itse omista. Se vaatii kuitenkin tutustumista tai vähintään rohkeutta ja pohjautuu sattumaan: asuuko vieressä ketään, jolla olisi painepesuri tai kalastushousut.

Lauttasaaren Katajaharjussa kokeillaan alueen Taloyhtiöklubin kanssa, miten sovelluksen kautta tapahtuva lainaaminen toimisi korttelin tasolla.

Alueen taloyhtiöillä on yhteinen piha, jonne on kesän ajaksi tuotu lainauspaikkana toimiva kontti. Kontista voi lainata CoReorientin tarjoamia ja huoltamia tavaroita sekä sovelluksen kautta kaikkea, mitä naapurit ovat halunneet tarjota lainattavaksi.

CoReorientin toimitusjohtaja Harri Paloheimo arvioi, että kokeilu on mielenkiintoinen, koska se tutkii, miten ihmiset haluavat lainauspalveluita käyttää.

– Näinä aikoina ei todellakaan kannata tuhlata energiaa ja rahaa ajelemalla kauas ostelemaan silloin tällöin käytettäviä tavaroita. Nyt lainaaminen onnistuu helposti pihan toiselta puolelta, ja olemmekin jo saaneet varsin innokasta palautetta asukkailta, Harri Paloheimo kertoo tiedotteessa.

Lisäksi kokeilu on kiinnostava taloyhtiöiden yhteistyön näkökulmasta.

– Tavaralainaamo on erinomainen esimerkki uudentyyppisistä taloyhtiöiden asukaspalveluista ja korttelipihalle fiksusti sijoitettuna mahdollistaa palvelun yhteiskäytön myös naapuritalojen kanssa, kertoo Katajaharjun Taloyhtiöklubin vetäjä Kimmo Karvinen.

Kokeilu on osa Circular Green Blocks – kestävät kaupunkikorttelit kiertotalouden liiketoiminnan ajureina -hanketta, joka pyrkii edistämään kierto- ja jakamistaloutta asuinkortteleissa yhdessä taloyhtiöiden, yritysten ja kaupungin kanssa.

Tilat ja tavarat jakoon on yksi hankkeen kokeiluohjelmista.

Hanke saa rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta osana Euroopan unionin covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia. Hanketta toteuttavat HSY, Forum Virium Helsinki, Aalto-yliopisto ja Metropolia Ammattikorkeakoulu.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.