Taideteos leijuu torin yllä Kruununhaassa

84
Janet Echelman: 1,78. Beverly Hills, Kalifornia, 2019. Kuva: Janet Echelman.

Monet Kruununhaan asukkaat ovat ihmetelleet korkealla Senaatintorin yläpuolella elokuun alusta asti roikkunutta taideteosta.

Helsinki Biennaalin Senaatintorille tuomaa taiteilija Janet Echelmanin teosta ehtii vielä ihailemaan, sillä sen on määrä olla Senaatintorilla 31. elokuuta 2021 asti.

Yhdysvaltalainen Janet Echelman toteuttaa veistoksia ilmatilaan rakennusten ja korttelien mittakaavassa. Echelman yhdistelee teoksissaan perinteisiä käsityötaitoja digitaalisiin työkaluihin yhteistyössä eri alojen asiantuntijoiden, kuten rakennusinsinöörien ja kaupunkisuunnittelijoiden, kanssa.

Erikoiskuiduista ja perinteisistä tekstiileistä rakennettavat veistokset leijuvat ilmassa painottomasti, mutta kestävät kovia tuulia ja rajuilmoja.

– Echelmanin Senaatintorilla nähtävä veistos 1.78 on osa tieteelliseen tietoon perustuvaa Earthtime-sarjaa, jonka teokset muistuttavat meitä ihmisen monimutkaisesta yhteydestä ajan suuriin sykleihin ja fyysisen maailmamme järjestelmiin, kerrottiin tiedotteessa.

– Teoksen nimessä oleva luku viittaa mikrosekuntien määrään, jonka verran päivä maapallolla lyheni yhden yksittäisen geologisen tapahtuman seurauksena. Mannerlaattojen liikahdukset aiheuttivat paitsi maanjäristyksen ja tsunamin, myös muutoksen maapallon pyörimisnopeuteen.

Veistoksen muoto on saanut innoituksensa valtameren aaltojen korkeustiedoista. Teoksen punotut ja solmitut värikerrokset elävät tuulten ja sään muutoksissa. Yöllä veistos herää eloon, kun siihen heijastetaan värillistä valoa.

Echelmanin teosta täydentää äänitaiteilija Tuomas Norvion luoma ääni-installaatio Empathy for the fish and others. Ääniteoksessa Vallisaaren edustalta striimattava vedenalainen äänimaailma yhdistyy Echelmanin teoksen luota Senaatintorilta samanaikaisesti mitattavaan tuulidataan.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.