Suojateiden muuttaminen ylityspaikoiksi huolestuttaa Helsingissä

kuvituskuva

Helsingissä on huolestuttu kaupungin suunnitelmista muuttaa osa suojateistä uudenlaisiksi ylityspaikoiksi, joissa ei ole suojatiemerkkejä, suojatieraidoitusta eikä liikennevaloja. Raitiovaunun tai auton ei silloin tarvitse antaa tietä jalankulkijoille.

Helsingin ja Uudenmaan Näkövammaiset ry:n sekä Helsingin liikenneturvallisuusyhdistyksen yhteisen tiedotteen mukaan jopa 68 raitiotien ylittävää suojatietä ja seitsemän koko kadun ylittävää suojatietä tullaan korvaamaan ylityspaikoilla.

Nämä uudet liikennejärjestelysuunnitelmat huolestuttavat erityisesti henkilöitä, joilla on erilaisia toimintakyvyn rajoitteita. Heihin kuuluvat muun muassa näkö- ja kuulovammaiset, liikuntarajoitteiset, ikäihmiset ja lapset.

– Ylityspaikkojen suunnittelussa, sijoittelussa ja toteutuksessa on siksi vaadittava, että yhdenvertainen ja turvallinen liikkuminen koskee kaikkia ihmisryhmiä. Uuden kadunylitysjärjestelyn käyttöönotto on myös arveluttavan suuri muutos jo opittuihin ja omaksuttuihin kaupunkiliikenteen pelisääntöihin, kertoo Helsingin liikenneturvallisuusyhdistyksen toiminnanjohtaja Kaija Stenmark.

Helsingin liikenneturvallisuusyhdistyksen jäsenjärjestö Helsingin ja Uudenmaan Näkövammaiset ry on kutsunut Helsingin kaupungin liikennesuunnittelijoita kokemaan omakohtaisesti, miten kadunylitys vilkkaasti liikennöidyllä tiellä näkövammaiselta onnistuu ja miltä se tuntuu.

Perjantaina 14. lokakuuta järjestettävässä tilaisuudessa liikennesuunnittelijat ylittävät Mannerheimintien silmät peitettyinä kokeneen avustajan turvaamina kolmesta eri kohdasta: valo-ohjattua suojatietä, normaalia suojatietä sekä tulevaa simuloitua ylityspaikkaa käyttäen. Tapahtuma kuvataan ja mietteet äänitetään.

Tapahtuman tavoitteena on herättää laajasti keskustelua ylityspaikkakonseptin turvallisuudesta ja tätä kautta vaikuttaa ylityspaikkojen sijoitteluun, suunnitteluun ja toteutukseen.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.