Sininen planeetta ihastuttaa Keravan Sinkan kesässä

Kimmo Kaivanto, Superkasvu, 1973, öljy kankaalle, EMMA – Espoon modernin taiteen museo / Saastamoisen säätiö sr. Kuva: Pekka Elomaa.

Keravan Taide- ja museokeskus Sinkan kesänäyttelyssä sininen väri sitoo yhteen meren pauhun, liikkuvat saaret, toisiinsa virtaavat joet ja Kimmo Kaivannon (1932–2012) ekologisen taiteen.

Mukana on lisäksi viisi nykytaiteilijaa – Lilli Haapala, Laura Könönen, Antti Laitinen, Maija Närhinen ja Kim Somervuori – joiden teoksissa etualalle nousee ihmetys ihmisen, luonnon ja universumin edessä.

Aiheeltaan Sininen planeetta ei voisi olla ajankohtaisempi.

– Näyttelyn keskiössä ovat Kimmo Kaivannon teokset, joissa huoli planeettamme tilasta nousi näkyvästi esille. Tällä ilmastonmuutoksen aikakaudella Kaivannon 1970-luvun kantaaottavat maalaukset tuntuvat ajankohtaisemmilta kuin koskaan, tiedotti Taide- ja museokeskus Sinkka.

– Korona-aika on myös saanut monet miettimään, miten voisimme elää entistä kestävämmin yhdessä luonnon kanssa. Kaivanto oli yksi ensimmäisistä suomalaisista kuvataiteilijoista, joka pohti tätä teoksissaan. Ekologisten teemojen lisäksi haluamme esitellä uusille katsojasukupolville myös sen vaikuttavan visuaalisuuden, josta taiteilija tunnetaan ja jonka vuoksi hänen teoksiaan rakastetaan.

Luontoyhteys syntyy oppien, altistuen, kokien ja havainnoiden. Se kehittyy koko elämän ajan ja voi muuttua merkittävästikin elämäntilanteiden, kokemusten ja selitysmallien muuttuessa. Niin kävi Kaivannonkin kohdalla.

Ruoveden maisemissa sijaitsevan Arkkusaaren hankkiminen perheen kesänviettopaikaksi ja kesäateljeeksi antoi mahdollisuuden luonnon ilmiöiden havainnoinnille ja suomalaisen maisemataiteen uudistamiselle.

Seitsemänkymmentäluvulla havahduttiin teollistumisen ja kaupungistumisen mukanaan tuomiin ekologisiin ongelmiin.

Kaivannon luontoaiheista tuli kantaaottavia ja huolestuneita. Hänen teoksissaan ihmisen vaikutus maisemaan ja luontoon näkyy tavalla, joka koskettaa yhä. Maalaukset houkuttelevat ensin ihastelemaan niiden kauneutta, mutta lähemmin tarkasteltuna lumpeiden täyttämän näkymän viesti on karu; meri tekee kuolemaa ja merimerkki tököttää yksin niityksi rehevöityneen vesireitin varrella.

Kaivannon teosten yksi tavaramerkki on niin kutsuttu ”Kaivannon sininen”. Erilaiset sinisen sävyt toistuvat myös mukana olevien nykytaiteilijoiden teoksissa.
Sininen planeetta on toteutettu yhteistyössä Kimmo Kaivanto säätiön kanssa, ja sen ovat koonneet kuraattori Veikko Halmetoja ja amanuenssi Helena Kinnunen Sinkasta.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.