Sähköpotkulautojen määrä tuplaantui Helsingissä

Sähköpotkulautojen määrä Suomessa 2020-2021.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin mukaan Helsingissä oli kesällä 2022 kaksinkertainen määrä vuokrattavia sähköpotkulautoja kesään 2021 verrattuna.

Suomessa on kymmenen sähköpotkulautojen vuokrauspalveluita tarjoavaa toimijaa ja lautoja on käytössä jo 40 kunnassa.

Vuonna 2021 Suomessa tehtiin sähköpotkulautamatkoja yli 11 miljoonaa ja matkakilometrejä kertyi yli 19 miljoonaa.

– Tämän vuoden luvuista meillä ei ole vielä tietoja, mutta todennäköisesti määrät ovat kasvaneet uusista rajoituksista huolimatta. Esimerkiksi Helsingissä vuokrattavien sähköpotkulautojen nopeuksia on rajoitettu ja viikonloppuöisin laudat ovat olleet poissa käytöstä, kertoo Traficomin johtava asiantuntija Juha-Pekka Konttinen tiedotteessa.

Ensimmäiset sähköpotkulautojen vuokrauspalvelut ilmestyivät Suomessa katukuvaan keväällä 2019, kun TIER ja Voi aloittivat toimintansa Helsingissä. Syksyllä 2022 toimijoita on Suomessa 10 ja sähköpotkulautoja on käytössä jo 40 kunnassa. Sähköpotkulautoja löytyy miltei kaikista suurista ja keskisuurista kaupungeista.

Lisääntynyt tarjonta on näkynyt myös sähköpotkulautojen määrässä.

Traficomin yrityksiltä saamien tietojen mukaan vuonna 2021 tarjolla oli jo 34 000 sähköpotkulautaa eli tarjonta oli miltei kolminkertainen määrä vuoteen 2020 verrattuna.

– Määrä on jatkanut kasvuaan myös tänä vuonna. Esimerkiksi Helsingissä oli kesällä enimmillään 18 000 sähköpotkulautaa eli noin kaksinkertainen määrä vuoteen 2021 verrattuna, kertoo Juha-Pekka Konttinen.

Palveluntarjoajat ja kaupungit ovat yhteistyössä sopineet turvallisuutta lisäävistä toimenpiteistä, jotta sähköpotkulaudoilla tapahtuvien onnettomuuksien määrät saataisiin laskemaan.

– Esimerkiksi Helsingissä on sovittu vuokrattavien potkulautojen nopeusrajoituksista, viikonloppuöiden käyttökatkoista ja käyttämättömien lautojen siirroista keskustassa. Ydinkeskustassa on varattu myös erillistä tilaa pysäköintiin. Nämä ovat vähentäneet HUS:n tilastojen mukaan onnettomuuksien määrää, mutta turvallisuuden eteen on vielä tehtävä lisää töitä, kertoo johtava asiantuntija Inkeri Parkkari Traficomista.

Traficomin julkaiseman tilaston mukaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä raportoitiin tammi-elokuussa 2022 kaikkiaan 150 sähköpotkulautaonnettomuutta. Vuoden 2021 tammi-elokuussa niitä raportoitiin 374.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.