Robottilähetti kuljettaa paketteja asukkaille Jätkäsaaressa

Robottilähetti. Kuva: Forum Virium Helsinki / Vesa Laitinen

Jätkäsaaressa liikkuu marras-joulukuussa 2021 sähköinen robotti, joka kuljettaa paketteja alueen asukkaille.

Asukasmäärän kasvu Jätkäsaaren kaupunginosassa tuo lisätarpeita kaupunkilogistiikalle. Verkkokaupan lisääntyessä myös logistiikkayritykset tarvitsevat uusia ratkaisuja toimituksia varten.

Hyväntoivonpuiston alueella Jätkäsaaressa testataan nyt DB Schenkerin kuljetusten toimittamista asiakkaille sähköisen, autonomisesti liikkuvan robottilähetin avulla.
Kokeilu alkaa Jätkäsaaressa 2.11.2021 ja jatkuu 10.12.2021 saakka.

– Erityisesti viimeisen kilometrin toimitukset voivat olla kaupungeissa haastavia. Kokeilun taustalla on halu selvittää, miten robottilähetti voisi helpottaa tätä haastetta, projektisuunnittelija Matias Oikari Forum Virium Helsingistä kertoo.

Kokeilussa ovat mukana robottilähetin operoinnista vastaava startup-yritys LMAD, GIM Robotics, Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki sekä DB Schenker, jonka noutopisteenä robottilähetti toimii.

Jätkäsaaren robottilähettikokeilu on osa EIT Digitalin rahoittamaa Last Mile Autonomous Delivery -innovaatiohanketta, jonka tavoitteena on kehittää ja tuoda markkinoille ohjelmistoalusta erilaisten itsenäisesti liikkuvien jakelurobottien ohjaamiseen, hallintaan ja käytön optimointiin. Hankkeen käytännön toiminnasta vastaa LMAD.
Robottilähetillä on Hyväntoivonpuistossa useita pysäkkejä, joilta asiakkaat voivat noutaa paketteja.

Robotti liikkuu jalkakäytäviä pitkin kävelyvauhtia ja sen mukana kulkee kokeilun aikana operoija, joka seuraa robottia ja varmistaa samalla liikkumisen turvallisuuden.

– Robotti on varustettu Lidar-teknologialla toteutetuilla sensoreilla, jotka havainnoivat ympäristöä koko ajan. Robotti pysähtyy heti, jos sen tielle tulee esteitä, kerrotaan Forum Virium Helsingin tiedotteessa.

Paketin noutaminen robottilähetistä muistuttaa paketin noutoa julkisista tiloista tutuista pakettiautomaateista: robottiin syötetään tekstiviestinä saatu pinkoodi, jolla lokerikko avautuu.
Robotti on noista puolitoista metriä korkea ja siinä on 13 lokerikkoa. Robotti toimittaa lähetyksiä Hyväntoivonpuiston alueella kerran päivässä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.