Raitiovaunuliikenne säilyy Länsi-Pasilassa hamaan tulevaisuuteen

Länsi-Pasilassa on pähkäilty, että milloin raitiovaunuliikenne alueella loppuu. Jotkut alueen asukkaat ovat pelänneet, että raitiolinjat 2 ja 7 siirretään Länsi-Pasilasta pois pysyvästi jo sillon kun Triplan kauppakeskus valmistuu ensi syksynä. Tämä pelko on aiheeton: Raitioliikenne ei poistu Länsi-Pasilan lenkiltä ensi syksynä, eikä edes silloin, kun Ilmalan raitiotie valmistuu vuonna 2021.

HSL:n suunnitelman mukaan ainoastaan päätepysäkit siirtyvät Länsi-Pasilasta Pasilan aseman eteen uuteen joukkoliikenneterminaaliin ensi syksynä, mutta raitiovaunut kiertävät edelleen Länsi-Pasilan lenkin. Pasilan aseman edustalla linjan 2 vaunu jatkaa linjalle 7 ja linja 7 vaihtaa linjatunnuksekseen numeron 2. Periaate on siis sama kuin Länsi-Pasilan päätepysäkeillä nykyisin.

HSL:n linjastosuunnitelmassa vuonna 2017 esitettiin, että raitioliikenne siirretään pois Länsi-Pasilan lenkiltä vuonna 2021. Ideana oli, että raitiotielinjat kääntyvät Pasilansillalta etelään Pasilankadulle ja Nordenskiöldinkadulle, jolloin ne eivät enää ajaisi Kyllikinportin, Maistraatintorin ja Palkkatilanportin kautta.

Mediatilaisuudessa toukokuussa kuitenkin kerrottiin, että tämä suunnitelma on muuttunut. Tilaisuudessa esitettiin Helsingin linjastokartta vuodelle 2021 ja sen mukaan Länsi-Pasilassa on yhä raitiovaunuliikennettä nykyisellä reitillä.

Raitiovaunuliikenteen poistaminen Länsi-Pasilan lenkiltä (Kyllikinportti – Maistraatintori – Palkkatilanportti) edellyttäisi, että Pasilansillalta rakennettaisiin Pasilankadulle myös vasemmalle kääntyvät ratikkakiskot. Nykyisin kiskot kääntyvät Pasilansillalta vain oikealle. Lisäksi kiskot pitäisi rakentaa Pasilankadulle Pasilansillan ja Palkkatilanportin risteyksen väliselle katuosuudelle.

Myöhemmin tulevaisuudessa Kalasataman ja Pasilan välinen raitiolinja saatetaan ulottaa Länsi-Pasilan lenkille, jolloin linja 2 ei enää liikennöisi Länsi-Pasilan lenkkiä. Kalasataman ja Pasilan välinen raitiolinja edellyttää Vallilanlaakson raitiotien rakentamista, ja näillä näkymin se toteutuu viiden vuoden päästä.

Länsi-Pasilan raitioliikenteeseen tulee kuitenkin tilapäinen katkos tänä kesänä, sillä linjat 2 ja 7 siirtyvät poikkeusreitille Pasilansillan joukkoliikenneterminaalin rakennustöiden takia. Koko Pasilansilta suljetaan raitiovaunuliikenteeltä. Linjat 2 ja 7 eivät liikennöi Länsi-Pasilaan 3.6.-11.8. Raitioliikennettä korvaa bussilinja 2X.

Jani Jakonen