Puotilan ostoskeskus lakkautetaan juhlavuotenaan

Puotilan ostoskeskus ennen purkamista

Puotilan ostoskeskus lakkautetaan ostoskeskuksen 60-vuotisjuhlavuonna. Arkkitehti Erkki Karvisen suunnittelema Puotilan ostoskeskus nimittäin valmistui vuonna 1961, ja nyt syksyllä 2021 ostoskeskuksen toiminta on tulossa tiensä päähän.

Avoimen atriumtyyppisen sisäpihan käsittävä Puotilan ostoskeskusrakennus on Helsingin kaupunginmuseon selvityksessä arvotettu arvoluokkaan 1. Se tarkoittaa arkkitehtuuriltaan erittäin harkittuja ja viimeisteltyjä, hyvin säilyneitä tai ympäristöarvoiltaan erittäin merkittäviä ostoskeskuksia.

Rakennusta ei ole kuitenkaan suojeltu, eikä Helsingin kaupunkisuunnittelutoimi ole vastustanut ostoskeskuksen purkamishanketta.

Puotilan ostoskeskus on ollut jo pitkään osittain autiona, ja erityisesti ostoskeskuksen sisäpiha ja pysäköintialueen puoli ovat täynnä graffiteja. Rakennus on todettu huonokuntoiseksi eivätkä sen omistajat ole katsoneet peruskorjausta järkeväksi.

Nyt käsillä ovat ostoskeskuksen viimeiset hetket. Alepan ruokakauppa lakkautettiin elokuussa, kukkakauppa Puotilan Kukka toukokuussa. Salon Elle on muuttanut lähelle kerrostalon katutason liiketilaan. R-kioski lakkautetaan ovessa olevan lapun mukaan 17. lokakuuta. Pääosa ostarin ravintoloista ja baareista on ollut auki näihin päiviin saakka, mutta nyt syksyllä nekin laittavat ovensa säppiin Puotilan ostarilla.

Seuraavaksi Puotilassa odotetaan, milloin ostoskeskusrakennuksen purkutyöt alkavat. Luvassa on hieman samantyyppinen uudistus kuin Myllypurossa kymmenkunta vuotta sitten, mutta pienemmässä mittakaavassa. Puotilaankin on asemakaavoitettu kortteli, jossa liiketilat ovat katutasossa omine sisäänkäynteineen ja asunnot ovat liiketilojen yläpuolella.

Vanhan ostoskeskuksen purkaminen jättää aukon Puotilan kaupallisiin palveluihin pitkäksi aikaa. Alepan myymälän lopetettua Puotilassa ei ole tällä hetkellä ainuttakaan ruokakauppaa. Lähimmät ovat Vartiokylän, Itäkeskuksen ja Puotinharjun puolella.

Uuteen kortteliin on suunniteltu useita liiketiloja, joista yksi ruokakaupalle.

Jani Jakonen

Puotilan ostoskeskuksen avoin sisäpiha 1960-luvulla. Kuva: Teuvo Kanerva / Museovirasto

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.