Patoja ja opastauluja Haltialanmetsään

Vanhoja kuivatusojia ryhdytään patoamaan Haltialanmetsän luonnonsuojelualueella. Kuva: Hanna Tuovila

Helsingin kaupunki ennallistaa luontoa Haltialanmetsän luonnonsuojelualueella.

Vanhoihin kuivatusojiin rakennetaan patoja, jolloin maaperän alkuperäinen kosteustasapaino palautuu.

– Kun vedenpinta nousee, metsä palautuu hitaasti takaisin luonnontilaan, kosteaksi ja reheväksi lehtokorveksi. Ennallistaminen on tärkeää Haltialanmetsän luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi, kertoo projektikoordinaattori Hanna Tuovila Helsingin kaupungin tiedotteessa.

Tuovila työskentelee ennallistamishankkeessa ympäristöministeriön myöntämällä kuntien monimuotoisuutta edistävällä Kunta-Helmi-rahoituksella, jolla myös patojen rakentaminen toteutetaan.

Haltialanmetsän pohjoista korpialuetta on ennallistettu vuodesta 2006 alkaen. Alue on alkanut ennallistua myös luontaisesti, kun kaatuneet puut ovat muodostaneet patoja ojiin.

Nyt alkavassa uudessa ennallistamishankkeessa luonnonsuojelualueelle rakennetaan kymmenkunta patoa. Niissä käytetään pääasiassa luonnonsoraa. Työt alkavat syyskuun puolivälissä alueen eteläosasta, läheltä Paloheinän majaa ja jatkuvat ensi vuonna.

Haltialanmetsän luonnonsuojelualueen pääsisäänkäynneille suunnitellaan parhaillaan opastauluja, joihin tulee suojelualueen kartta ja suositeltavat polut. Polkureitit merkitään myös maastoon ja kunnostetaan soralla, jotta luonto kestää lisääntyvät kävijämäärät.

Haltialanmetsän luonnonsuojelualue perustettiin vuonna 2020. Se sijaitsee Helsingin keskuspuiston pohjoisosassa, Vantaanjoen ja Paloheinän asutusalueen välissä. Alue on pinta-alaltaan (137 ha) suurin suojeltu metsäalue Helsingissä.

– Suojelun perusteena on monipuolisen lehtojen ja korpien muodostaman kokonaisuuden turvaaminen. Luonnonsuojelualueen hoito- ja käyttösuunnitelmassa esitetään suojeluun, hoitoon ja käyttöön liittyvät tavoitteet ja toimenpiteet, mukaan lukien purojen ja korpien ennallistamistoimet, tiedottaa Helsingin kaupunki.

Kun maaperän vedenpinta nousee, metsä palautuu hitaasti takaisin luonnontilaan. Kuva on vanhalta ennallistamisalueelta Haltialan pohjoisosasta. Kuva: Hanna Tuovila.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.