Nyt seitsemän uutta kerrostaloa Herttoniemen sairaalan viereen

Herttoniemen sairaala-alueen kupeeseen tulee lisää rakennustyömaita. Rakennusyhtiö NCC aloittaa jopa seitsemän asuinkerrostalon rakentamisen Siilikujan, Siilitien ja Kettutien rajaamalla kolmion muotoisella alueella.

Sairaalan mäelle nousevasta rinteestä on kaadettu metsikköä. Rinteen ja sairaalan päärakennuksen välissä olevan Herttoniemi-talon eli entisen kirjaston purkutyöt ovat alkaneet.

– Vanhan kirjaston sisällä purkutyöt ovat hyvässä vauhdissa. Seuraavana vaiheena tontilla alkavat maanrakennustyöt, johon kuuluu muun muassa pintamaiden ja kantojen poistoja, kertoi NCC viikkotiedotteessaan maaliskuun loppupuolella.

Siilitien, Siilikujan ja Kettutien rajaamaa kolmioaluetta voisi nimittää vaikka Kettulehdon asuinalueeksi, koska sinne on kaavoitettu asuintalojen lisäksi myös Kettulehdon puistikko.

Kettulehtoon on parin viime vuoden aikana valmistunut useita asuinkerrostaloja Siilitien ja Kettutien varteen, ja yksi uusi on parhaillaan rakenteilla. Näiden talojen tieltä purettiin Herttoniemen seurakuntatalo ja huoltoasema, ja ne kuuluivat samaan asemakaavamuutokseen NCC:n nyt rakenteille lähtevien talojen kanssa.

Seuraavaksi historiaan jäävä matala tiilirakennus Herttoniemi-talo on valmistunut vuonna 1972 arkkitehtien Kirsti ja Erkki Helamaan suunnittelemana. Herttoniemen kotikaupunkipolut -nettisivusto kertoo, että rakennus valmistui alun perin Kettutien virastotaloksi ja kirjastoksi.

Sittemmin talossa on toiminut kirjaston lisäksi myös nuorisotalo, asukastila sekä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja. Helsingin kaupunginmuseon mukaan rakennus ei ole kulttuurihistoriallisesti tai rakennustaiteellisesti säilyttämisen arvoinen.

Kirjasto- ja virastotalon kanssa samoihin aikoihin valmistui niin ikään Helamaiden suunnittelema matala punaruskeatiilinen Herttoniemen lääkäriasema, joka 1980-luvulla laajeni Herttoniemen sairaalaksi ja muodostui sairaalan päärakennukseksi.

– Kirjasto ja lääkäriasema ovat valmistuneet vuosina 1971-1972. Ne ovat kaksi-kolmekerroksisia tyypillisiä aikansa tuotteita nauhaikkunajulkisivuineen ja tasakattoineen. Julkisivut ovat tummaa puhtaaksi muurattua tiiltä, on kaupunki luonnehtinut.

Asemakaavan perusteella Herttoniemi-talo on historiallisesti ollut osa Herttoniemen sairaalan aluetta. Rakennus kuului sosiaalitointa ja terveydenhuoltoa palvelevien rakennusten korttelialueeseen vuoteen 2014 saakka, jolloin se asemakaavamuutoksessa liitettiin osaksi uutta asuinkorttelia.

Sittemmin Herttoniemen sairaalan alueelle on tehty nyt rakenteilla olevasta Kettulehdon kolmiosta erillinen asemakaavamuutos, joka mahdollistaa tulevaisuudessa sairaalan rakennusten purkamisen ja korvaamisen asuintaloilla.

Millaisia asuntoja Herttoniemi-talon tontille sitten tulee? NCC:n suunnitelman mukaan taloista kolme on kaupungin vuokrataloa, kolme on hitas-taloa ja yksi on asumisoikeuskohde.

Jani Jakonen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.