Nurmijärveläismies veisti huikean karhuteoksen – voitto tuli!

Markku Tuominen ja teoksensa Ilomantsin Urjeilijat. Kuva: Riitta-Johanna Laitinen.

Nurmijärveläinen Markku Tuominen on voittanut karhunveiston mestaruuskilpailut.

Karhunveiston mestaruuskilpailut pidettiin Karhufestivaaleilla Ilomantsissa 15.-17.8.2019. Mestaruuskilpailussa oli 34 osallistujaa, Suomen lisäksi Virosta, Venäjältä ja Yhdysvalloista.

Voiton vieneen Markku Tuomisen teoksen nimi on Ilomantsin Urjeilijat. Teoksessa karhu voimailee pentujensa kanssa. Teoksen humoristinen viesti oli, että Ilomantsissa syntyy enemmän karhunpentuja kuin vauvoja. Humoristinen viesti yhtyi hauskasti veistoksen teknisesti hallittuun toteutukseen.

Tekijä on osannut käyttään erinomaisesti puumateriaalin kokonaisuudessaan ja saanut siitä syntymään monimuotoisen veistoksen. Teoksesta voi sanoa, että kaikki on jo valmiina puussa, vain ylimääräinen on otettu pois, kerrotaan tuomariston perusteluissa.

Toteutus on hallitun tasapainoinen ja siinä on jännittäviä ulottuvuuksia. Karhuemon hahmo on jätetty osittain puun sisälle. Työssä ei ole liitoksia, vaan erilliset osat liittyvät yhteen oman muotonsa avulla ja ovat liikuteltavia. Karhun karvapinta on toteutettu rytmikkäästi, sitä ei ole ylityöstetty, ja kaarnaakin on jätetty mukavasti esiin.

Mestaruuskilpailut järjesti Maaseudun Sivistysliitto. Karhufestivaalin sääntöjen mukaisesti Maaseudun Sivistysliitto voi valita kilpailun töistä teoksia omistamaansa ITE-taiteen kokoelmaan.

Markku Tuominen ja teoksensa Ilomantsin Urjeilijat. Kuva: Riitta-Johanna Laitinen.
Tuomaristo työssään. Kuva: Raija Kallioinen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.