”Nollapäästöinen Alepa” rakenteille Pakkalassa

Backaksen kartanoalueella Pakkalassa on aloitettu Alepan puurakenteisen myymälärakennuksen rakennustyöt.

HOK-Elannon mukaan ”kyseessä on tiettävästi Suomen ensimmäinen täysin päästötön eli nollapäästöinen myymälärakennus, jonka lämmityksessä käytetään maalämpöakkuihin varastoitavaa myymälän tuottamaa lauhdelämpöä”.

– Kesäaikaan tuotettua myymälän lauhdelämpöä ei ole aiemmin voitu varastoida vastaavalla tavalla. Alepa Backaksen tapauksessa kylmälaitteiden tuottama lauhdelämpö varastoidaan maalämpöakkuihin, ja tätä energiaa hyödynnetään talvella kiinteistön lämmityksessä. Myymälää ei liitetä kaukolämpöverkostoon, vaan lämmitykseen käytetään ainoastaan myymälän tuottamaa lauhdelämpöä, kertoo HOK-Elannon kiinteistöjohtaja Jyrki Karjalainen tiedotteessa.

Hyödynnettävän lauhdelämmön lisäksi nollapäästöisen myymälän mahdollistavat uusiutuvan sähkön käyttö, ja hiilidioksidia kylmäaineenaan käyttävät kylmälaitteet ja kylmälaitos.
Backaksen Alepa avataan kesällä 2022.

Vantaan kaupunkisuunnittelujohtajan Tarja Laineen mukaan Pakkalan alueen lähipalveluverkoston kehittyminen on tervetullutta.

– Laajentuva palveluverkosto tukee alueen kehitystä, ja palveluiden tarjoaminen myös elävöittää Backaksen aluetta. Jumbon laajan palveluverkoston lisäksi alueella on kysyntää myös lähipalveluille, Tarja Laine kertoo HOK-Elannon tiedotteessa.

Alepan rakentamisen yhteydessä alueelle tulee myös lisää pysäköintitilaa ja ABC-ketjun latauspisteverkoston piste. HOK-Elannon tavoitteena on elävöittää Backaksen kartanomiljöötä, ja kehittää aluetta tarjoamalla uusia palveluita lähialueen asukkaille. Alueen asuinrakentamisen käynnistyessä kysyntä palveluille tulee kasvamaan.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.