Munkkiniemessä pelataan pudotuspelejä

Playoff-kevät on täällä! Miesten divisioona A:n pudotuspelit käynnistyvät torstaina, mutta ToPon ja Korikouvojen sarjassa pallo heitetään ilmaan ensimmäistä kertaa vasta perjantaina. ToPo palaa kotiparketille Munkkiniemeen, jossa kamppailu käynnistyy klo 19. Paras kolmesta muodossa pelattava sarja jatkuu sunnuntaina Kouvolassa ja jos voitot ovat tasan, ensi viikon tiistaina Munkkiniemessä ottelusarja päätetään.
Pe 26.3. klo 19 ToPo vs. Korikouvot (Munkkiniemen Yhteiskoulu) Su 28.3. klo 17 Korikouvot vs. ToPo (Jatke Areena) Ti 30.3. klo 19 ToPo vs. Korikouvot (Munkkiniemen Yhteiskoulu) (tarvittaessa)
Kaikki ottelut tullaan pelaamaan tyhjille katsomoille, mutta niitä voi seurata suorana Ruutu+ -palvelusta.

Lähtökohdat
Ottelusarjaan lähdetään kaikin puolin varsin herkullisista asetelmista. ToPo oli divarin runkosarjan toinen, viimeisen kierroksen voitto HBA-Märskystä ratkaisi tämän. ToPo nappasi 22 ottelusta 16 voittoa ja kärsi kuusi tappiota. Eroa runkosarjan voittajaan Biisoneihin tuli lopulta neljän voiton verran.
ToPo iski kauden aikana eniten pisteitä koko divarissa (2070). Ainoastaan Kristika pääsi ToPon lisäksi yli 2000 pisteen. Puolustuspäässä on kuitenkin ollut omat ongelmansa (1824 päästettyä pistettä) ja playoff-joukkueista ainoastaan Pyrintö Akatemia sekä Helsingin NMKY päästivät enemmän pisteitä runkosarjan aikana.
Korikouvot sijoittui runkosarjassa seitsemännelle sijalle 10 voitolla ja 12 tappiolla. Joukkueella oli saman verran voittoja mitä JBA:lla, mutta keskinäiset ottelut menivät jyväskyläläisten eduksi, ja he olivat sen takia sijaa ylempänä kuudentena.
Kouvolalaiset iskivät kauden aikana palloa pussiin toiseksi vähiten pudotuspeleihin yltäneistä joukkueista (1744). Toisaalta pisteitä joukkue päästi vähemmän, mitä esimerkiksi ToPo (1785).
ToPo sekä Korikouvot ehtivät pelata jo yhden nopean ottelusarjan. Joukkueiden runkosarjakohtaamiset olivat perättäiset ottelut helmikuun loppupuolella. Nuo back-to-back -ottelut menivät hieman yllättävästi molemmat Korikouvoille. Toisaalta täytyy muistaa, että noista otteluista ToPolta puuttui mm. kapteeni Juuso Kauppinen. Siitä huolimatta nuo ottelut saattavat kääntää Korikouvojen suuntaan pientä ennakkosuosikin viittaa.
Ti 23.2. klo 18:30 Korikouvot vs. ToPo 87–66 La 27.2. klo 18:00 ToPo vs. Korikouvot 84–93

ToPon askelmerkit ottelusarjaan
Yllä mainittujen Korikouvot otteluiden jälkeen näytti siltä, että ToPo on luiskahtamassa ulos taistelusta runkosarjan kakkospaikasta. Torpan vire kuitenkin kääntyi ja runkosarjan viidestä viimeisestä ottelusta tuloksena oli viisi voittoa. Back-to-back-otteluissa kaatuivat ensiksi Pyrintö ja sen jälkeen JBA. Runkosarja päättyi kotivoittoon HBA:sta.
ToPon päävalmentaja Risto-Matti Rousku näkee, että joukkue on valmis playoff-otteluihin.
”Joukkueen henki on hyvä ja odottava – näitä pelejä varten olemme koko kauden tehneet töitä!”
Rousku tietää sen, että Korikouvot on hyvin vaarallinen nippu.
”Korikouvot ovat sarjasijoitustaan parempi joukkue, varsinkin, kun pudotuspeleissä tulee useampi liigapelaaja mukaan kokoonpanoon. He osoittivat tasonsa jo meitä vastaan helmikuussa, kun hävisimme molemmat keskinäiset ottelumme. Emme todellakaan pääse helpolla tässä ottelusarjassa.”
Runkosarjatappiot Korikouvoja vastaan oli varmasti monen asian summa, mutta Rousku näkee ne asiat, missä joukkueen pitää nyt onnistua, että tulos on toivottava.
”Meidän on tarkoitus lähteä hidastamaan Korikouvojen pallollisten screenien ympärille rakennettua hyökkäyspelaamista. Erityisesti Severi Kaukiainen pitää saada kuriin paremmin kuin runkosarjakohtaamisissa.”
”Luvassa on paljon haastavia matchupeja, varsinkin, jos heidät päästää hyökkäämään pienen edun kanssa.”
Luonnollisesti myös hyökkäyspäässä on monia asioita, joihin pitää kiinnittää huomiota, että ToPo onnistuisi tarvittavan tuloksen ottamaan. Korikouvot onnistuivat helmikuun otteluissa pitämään ToPon selvästi alle joukkueen pistekeskiarvon.
”Hyökkäyspäässä meidän tulee pallon liikkeen kautta pystyä vapauttamaan heittäjiämme. Myös korinaluspelaajille tulee varmasti paljon 1 vs. 1 mahdollisuuksia. Laadukas hyökkäysten toteutus on pudotuspeleissä aina avainasemassa, kun vastustajat scouttaa huolellisemmin meidän actionimme.”
Seuraa häntä – Mikael Sandberg
Mikael Sandberg teki paluun Torpan Poikien tähtipaitaan tammikuun alussa ja pienen loukkaantumisen jälkeen mies on nähty nyt parketilla yhteensä 11 divariottelussa. 290 Korisliigaottelun mies on pelannut reilut 28 minuuttia ottelua kohden ja pisteitä on syntynyt 15 pisteen keskiarvolla. Levypalloja Turun NMKY:n kasvatti on haalinut kahdeksan kappaletta ottelua kohden ja koriin johtaneita syöttöjä on tullut 3.6 kappaletta per ottelu.
Jo kaudella 2008–09 ToPon Korisliigajoukkueessa debytoinut ”Ässä” on parantanut ottelu ottelulta, mutta 30-vuotiaan sentterin ympärillä on paljon odotuksia myös pudotuspelien alla. Sandberg on varmasti alleviivattu kouvolalaisten osalta tarkalla punatussilla, nimittäin jos Ässä pääsee vauhtiin ja parhaimpaan mahdolliseen vireeseen, Korikouvot ovat vaikeuksissa.

Korikouvojen askelmerkit ottelusarjaan
Korikouvojen kausi on ollut varsin monivivahteinen ja jollain tapaa ailahtelevainen. Kahden ToPo-voiton jälkeen joukkueella oli jäljellä kolme runkosarjaottelua. Loimaalla Biisonit olivat selvästi parempia, mutta kotiottelut HNMKY:ta sekä Oulu Basketballia vastaan päättyivät voittoon. Kauden viidestä viimeisestä ottelusta siis neljä päättyivät voitokkaasti.
Jututimme ottelusarjan alla Korikouvojen päävalmentajaa Kari Kurrosta. Kurronen kertoi, että joukkueessa on todella hyvä meininki ennen perjantaita.
”Meillä on erittäin hyvä tunnelma jengissä, tosi kivaa päästä jatkamaan kautta tällaisten hienojen otteluiden parissa.”
Kurronen ei näe, että kuukauden takaisilla otteluilla olisi enää suurempaa merkitystä ennen tulevaa puolivälieräsarjaa.
”Jos niitä pelejä ajattelee, se toinen peli Helsingissä oli tasokkaampi kuin Kouvolassa pelattu kamppailu. Täytyy muistaa, että sen jälkeen meillä ja ToPolla on ollut muutoksia kokoonpanossa, jotka vaikuttavat myös tähän sarjaan.”
”Jos miettii ToPon kokemusta sekä pelaajiston tasoa, niin kyllähän lähtökohtaisesti ToPo on tässä selvä suosikki. Me ei koskaan harjoitella yhdessä näillä pelaajilla, joilla pelaamme, joten meillä ei sellaista joukkuekemiaa tietenkään ole, mikä ToPolla on tässä vaiheessa etuna.”
ToPon hyökkäyspelaaminen saa runsaasti kehuja Kurroselta, ja hän uskoo, että miten he onnistuvat sitä eliminoimaan, se tulee ratkaisemaan puolivälieräsarjan suunnan.
”ToPon hyökkäys on sarjan paras, ehkä Bisons on ainoa, kuka pääsee oikeastaan edes lähelle. Ei ToPon puolustuspelaaminenkaan huonoa ole, mutta onhan hyökkäys sitä edellä ja se on kiistämättä ToPon suurin vahvuus.”
”Meidän pitää yksinkertaisesti päästä hidastamaan sarjan parasta hyökkäystä. Täysin stoppaamaan tuskin sitä pystymme, mutta hidastamaan kykenimme jo helmikuussa, siihen samaan pitää pystyä nyt. ToPo iski noin 95 pisteen keskiarvolla palloa koriin runkosarjassa, sitä meidän pitää saada alemmas.”
Kouvojen Korisliigajoukkueen kausi päättyi runkosarjaan, mutta Kurrosen mukaan sillä ei ole minkäänlaista merkitystä Korikouvojen tekemiseen.
”Ei se ole vaikuttanut millään tavalla meidän tekemiseemme tai kauden jatkumiseen. Edustuksen kausi loppui, mutta me koitamme tällä omalla rosterilla parhaamme.”
Seuraa häntä – Severi Kaukiainen
Korikouvojen kiistaton tähtipelaaja on 22-vuotias Severi Kaukiainen. 178 Korisliigaottelua pelannut Kaukiainen oli mukana ainoastaan neljässä divariottelussa, mutta pudotuspeleissä hän tullee olemaan joukkueen vahvuudessa. Helmikuun lopussa pelatussa ToPo-ottelussa Munkkiniemessä Kaukiainen oli aivan pitelemättömässä vireessä iskettyään 19 pistettä, 14 koriin johtanutta syöttöä ja päälle vielä kuusi levypalloa.
Peli-Karhujen kasvatti pelasi tällä kaudella Korisliigaa yli puolituntia peliä kohden, pisteitä tuli 14.4 keskiarvolla ja syöttöjäkin päälle vielä 5.1 kappaletta per ottelu. Kaukiainen on kenties 1-divisioonan paras pelaaja, ja jos ToPo jollain tapaa pystyy hänet pysäyttämään, tähtipaidat ovat vahvoilla. Toisaalta, jos Kaukiainen saa oman toimistonsa pystyyn, se tuottaa runsaasti vaikeuksia ToPolle.
Todella mielenkiintoinen pudotuspelisarja käynnistyy perjantaina 26.3. klo 19. Ottelu esitetään suorana ja selostettuna lähetyksenä Ruutu+ -palvelussa. Selostamossa ottelua tunnelmoivat Juuso Malinen sekä loukkaantumisen takia loppukauden sivussa oleva Pyry Rainamaa.