Munkkiniemen entinen seurakuntatalo asuinkäyttöön?

Rakennuksessa on hienoja yksityiskohtia. Kuva: Jani Jakonen

Seurakuntatalona ja kirkkoherranvirastona toiminut historiallinen rakennus saatetaan muuttaa asuinkäyttöön Laajalahdentien ja Tiilipolun kulmauksessa Munkkiniemessä.

Helsingin kaupunki on käynnistänyt helmikuussa 2022 asemakaavan muutostyön. Kaavamuutoksessa korttelin käyttötarkoitus pyritään muuttamaan yleisten rakennusten alueesta asuinkäyttöön.

Entinen seurakuntatalo säilytetään, mutta kaavamuutoksella sallittaisiin nykyisen vanhan rakennuksen muuttaminen pääosin asuinkäyttöön. Lisäksi sallittaisiin toimitilojen sijoittaminen rakennukseen.

Rakennuksen ulkoasun säilyttäminen on kaupunkikuvallisista ja historiallisista syistä tärkeää.

– Kaupunkikuvallisesti merkittäviin julkisivuihin ei tehdä muutoksia. Tarvittaessa Tiilipolun aukiomaista katutilaa jäsennetään ja muutetaan. Tontin vanhaa puustoa pyritään säilyttämään, kerrotaan osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa.

Rakennuksen pihan puolen julkisivut voivat muuttua osittain ikkunoiden ja sisäänkäyntien järjestelyjen sekä parvekkeiden seurauksena.

Tontin kaavamuutoshanke on lähtenyt vireille tontin omistajan Helsingin seurakuntayhtymän aloitteesta. Kaupungin mukaan rakennus on tyhjillään eikä sille ole löytynyt voimassa olevan asemakaavan mukaista käyttöä.

– Rakennus on peruskorjauksen tarpeessa, todetaan osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa.

Tontilla oleva seurakuntayhtymän omistama rakennus ei ole aina ollut seurakunnan käytössä. Kaupungin tietojen mukaan rakennus pystytettiin alun perin työväen asuintaloksi vuonna 1878 Helsingin Leppäsuolle. Aumakattoinen ja hirsirunkoinen rakennus siirrettiin Munkkiniemeen vuonna 1932. Eri vaiheiden jälkeen rakennus muutettiin seurakuntataloksi peruskorjauksen myötä 1980-luvulla. Talossa on toiminut myös kirkkoherranvirasto ja nuorisotila.

Historiallinen rakennus Munkkiniemen keskellä. Kuva: Jani Jakonen
Laajalahdentie 10. Kuva: Jani Jakonen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.