Menokaveri-toiminta on vuoden vanhusteko

Ensimmäiseksi vuoden vantaalaiseksi vanhusteoksi on valittu Menokaveri-toiminta. Vantaan vanhusneuvoston myöntämä palkinto on tunnustus aktiivisesta työstä ikäihmisten hyväksi. Vanhusneuvoston jäsenistä koostuva raati valitsi palkittavan teon yleisön ehdotusten joukosta.

Menokaveri-toiminta on kaupungin koordinoimaa kuntouttavaa tukihenkilötoimintaa. Sen avulla tuetaan pääasiassa ikääntyneitä, jotka tarvitsevat tukea kodin ulkopuolella liikkumisessa ja julkisten liikennevälineiden käyttämisessä.

Menokaverin kanssa voi harjoitella bussin tai junan käyttöä, asioida kaupoissa tai käydä vaikkapa elokuvateatterissa. Eräs asiakas iloitsi, kun pääsi Menokaverin kanssa keilaamaan. Oikeastaan vain mielikuvitus on rajana, kertoo projektipäällikkö Mirja Varjoranta.

Toiminta sai alkunsa Vantaalla vuonna 2017 ja jo muutamassa vuodessa asiakkaita on ollut lähemmäs 300.

Asiakkaalle Menokaveri-tukihenkilö voidaan myöntää palvelutarpeen arvioinnin perusteella. Menokaverit taas ovat tehtävään perehdytettyjä vapaaehtoisia, joille maksetaan pientä korvausta. Ennen toiminnan aloittamista haastattelemme sekä asiakasta että Menokaveria.

Tavallisimmin Menokaveri-toiminta kestää puoli vuotta, jonka jälkeen sopimus voidaan tarvittaessa uusia. Varjorannan mukaan monet toimintaan osallistuneista Menokavereista ovat myös ystävystyneet asiakkaiden kanssa ja yhteydenpito on useasti jatkunut kaveripohjalta myöhemminkin.

Eräs Menokaveri-toiminnassa mukana oleva on vapaaehtoistoiminnan konkari Leena Kesti-Valonen. Hänelle antoisinta vapaaehtoistoiminnassa on ilon tuottaminen muille.

Menokaverina innostan ja tuen asiakasta kodin ulkopuolella liikkumisessa. Menokaveri-toiminta sopii oikeastaan kenelle tahansa. Erityisesti nuoria kannustan tulemaan rohkeasti mukaan, sillä vapaaehtoistoiminnasta saa hyvää kokemusta. Lisäksi se tuo iloa sekä itselle että muille.

Vuoden vantaalainen vanhusteko -tunnustus jaettiin Vantaan vanhusneuvoston 20-vuotisjuhlaseminaarissa 22. lokakuuta 2019.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.