Lontoosta saapunut taiteilija suunnitteli katupelin Itäkeskukseen

Itä-Helsingin kulttuurikeskus Stoan edustalla sijaitseva kaupunkiaukio on uudistunut näyttäväksi käyntikohteeksi. Pari päivää ennen avajaisia rakennusmiehet tekivät aukiolla viimeistelytöitä.

Lisäksi englantilainen taiteilija Anna Bruder oli paikalla piirtämässä Stoan aukion kivipintaan jättimäistä ulkopeliä.

– Olen suunnitellut tänne ison ulkoilmapelin nimeltään Outdoor Giant Games. Olen suunnitellut pelin nimenomaan avajaistapahtumaa varten, mutta voi olla, että peli säilyy täällä avajaisten jälkeenkin niin kauan kunnes se pestään pois, Anna Bruder kertoi.

– Tämä on hieno aukio. On mahtavaa, että kulttuurikeskus Stoa yrittää aktivoida alueen kaiken ikäisiä ihmisiä tulemaan aukiolle tapaamaaan toisiaan ja järjestämään tapahtumia, Anna Bruder jatkoi.

Uudistuneelta aukiolta löytyy esimerkiksi esiintymislava, taideseinä, lasten leikkipaikkoja, grillauspiste sekä pöytäryhmiä oleiluun. Aukion länsireuna on varattu kirpputoreille, myyntitempauksiin ja esittelytapahtumiin.

Hauskassa toiminnallisessa ulkoilmapelissä edetään ruutuhyppelyn tavoin erilaisia ruudukoita pitkin. Pelaaja voi astella esimerkiksi jättiläisen jalanjälkiä ja samalla matkia jättiläistä. Lisäksi pelissä on tähtihyppyjä, tasapainoilulinjoja ja levähdyspaikkoja.

Anna Bruder keksi idean peliinsä kaksi vuotta sitten. Lontoossa tarvittiin isoon perhefestivaaliin alue, jossa lapset voisivat purkaa ylimääräistä energiaansa jonkin kivan tekemisen parissa.

– Sen jälkeen olen tehnyt vastaavia ulkoilmapelejä paljon muun muassa kouluissa eri puolilla Englantia. Näitä ihmiset voivat pelata yksinään tai yhdessä. Kaikki voivat myös nauttia pelaamisesta riippumatta äidinkielestään.

Bruder tuli innoissaan Helsinkiin Stoan kulttuurikeskuksen kutsumana.

– Rakastan tätä työtä ja olen nähnyt monien ihmisten pelaavan. Uskon, että tämä peli kannustaa ihmisiä pelaamaan. Lisäksi en ole tehnyt mitään vastaavaa Suomessa ja Helsingissä, Anna Bruder iloitsi.

Hän on ollut Helsingissä kerran aiemmin, viime vuonna Bravo-festivaalissa, jossa myös Stoa oli mukana.

Miltä Itäkeskuksen kaupunginosa vaikuttaa?

– Hyvin mielenkiintoiselta. Aika erilainen muuhun Helsinkiin verrattuna, mutta hyvin samantyyppinen alue, jossa itse asun Lontoossa. Täälläkin on paljon hyvin erilaisia ihmisiä ympäri maailmaa. Erilaisia kulttuureja, mistä pidän paljon, Anna Bruder vastasi.

Anna Bruder näyttää, että valmiin katupelin on tarkoitus olla tällainen.

Uudistuneen Stoan aukion avajaisia juhlitaan 18.-19.5.

Jani Jakonen

Stoan aukion kiinteä esiintymislava