Lidl hermostui ministerin kritiikistä

Lidlissä on hermostuttu maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk) kannanotosta, jossa Leppä syyttää kaupan omia merkkejä teollisuuden merkkien kopioinnista. Kauppajätin kaupallinen johtaja Mikko Forsström on tänään lähettänyt aiheesta avoimen kirjeen ministeri Lepälle:

Arvoisa ministeri Jari Leppä,

olette elintarvikemarkkinalain uudistuksen yhteydessä nostanut esille kaupan omat merkit. Syytätte kaupan omia merkkejä teollisuuden merkkien kopioinnista.

Väite on perusteeton. On erikoinen ajatus, että kaupan alan yritykset pystyisivät harjoittamaan liiketoimintaansa vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen yhteistyökumppaneidensa kustannuksella tai toimimalla epärehellisesti. Meillä Lidlissä noin 40 prosenttia tavarantoimittajistamme on tehnyt kanssamme yhteistyötä yli kymmenen vuoden ajan. Yhteistyö perustuu luottamukseen ja on päivänselvää, että tavaramerkkioikeudet ja liikesalaisuuslaki huomioidaan kaikessa liiketoiminnassa.

Päivittäistavarakaupan valikoimakehityksen lähtökohtana ovat kuluttajien tarpeet ja odotukset. Yksi kaupan keskeisistä tehtävistä on monipuolisen ja kattavan valikoiman tarjoaminen asiakkaille. Kaupan omat merkit ovat tärkeä osa kaupan valikoimaa ja kuluttajan valinnanvapautta. Kaupan omien merkkien osuus on Suomessa noin 24 prosenttia myynnistä. Jos kaupan omia merkkejä ei olisi, kaikki kaupat myisivät täsmälleen samoja tuotteita samoilla hinnoilla, ja kuluttajille olisi merkittävästi vähemmän uusia tuotteita tarjolla. Tämä tuskin on se tulevaisuus, jota toivomme.

Kaupassa kehitämme omia merkkejä samalla tavalla kuin elintarviketeollisuus omiansa. Juuri tällä hetkellä esimerkiksi ostajamme tapaavat suomalaisten lihatalojen edustajia ja kehittävät marinadeja ensi kesän grillilihoihin ja uusia makuja makkaroihin. Joitakin vuosia sitten aloimme kehittää yhdessä savolaisen meijeriosuuskunnan kanssa suomalaisesta maidosta palautusjuomia. Loimme kokonaan uuden urheilulisäravinteiden brändin, teimme sen tutuksi asiakkaillemme markkinoimalla ja vakuutimme kansainväliset kollegamme Sportyfeel-tuotteiden erinomaisuudesta. Tällä hetkellä tuotteita viedään verkostomme kautta useisiin Euroopan maihin.

Tuotekehityksessä yhdistämme suomalaisen elintarviketeollisuuden kokemusta, trenditietoa eri lähteistä sekä omaa näkemystämme asiakkaiden toiveista. Tuotekehityksen lähtökohtana on aina lopputuotteen laatu. Määritämme yhdessä valmistajan kanssa halutun reseptiikan ja käytettävät raaka-aineet. Esimerkiksi meillä Lidlissä kaiken omissa merkeissä käytetyn kahvin, teen ja kaakaon on oltava sertifioitua. Tämä on vain yksi esimerkki siitä, kuinka juuri omien merkkien tuotteiden kautta kiritämme myös teollisuutta kehittämään omaa toimintaansa entistä vastuullisemmaksi.

Hyvä ministeri Leppä, toivotan Teidät milloin tahansa tervetulleeksi tutustumaan työhömme ja kuulemaan lisää esimerkkejä siitä, kuinka olemme yhdessä tavarantoimittajiemme kanssa pystyneet kasvamaan ja kehittämään tuotteita suomalaisten kuluttajien ostoskoreihin. Sitä ennen kannattaa tutustua Päivittäistavarakaupan yhdistyksen koostamaan, erinomaiseen esitteeseen, johon on koottu case-esimerkkejä elintarvikeyrityksistä, jotka ovat kaupan omia merkkejä valmistamalla pystyneet esimerkiksi kolminkertaistamaan liikevaihtonsa, optimoimaan tuotantoaan, saamaan tilauskantaansa ennustettavuutta, ostamaan raaka-aineita viljelijöiltä ja ponnistamaan vientiin. Esitteeseen pääsette tutustumaan tästä linkistä.

Yhteistyöterveisin,

Mikko Forsström
kaupallinen johtaja
Lidl Suomi

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.