Lampaat päästetään jälleen kesälaitumille Tuusulassa

0
89
Kuvituskuva

Ensimmäiset lampaat siirtyvät Tuusulan laidunalueille touko-kesäkuun vaihteessa.

Tuusulan kunnan pelloilla ja metsäalueilla Tuusulanjokilaaksossa, Kotorannanpuistossa, Anttilanrannassa ja Puustellinmetsän puistossa asustelee kesäisin joukko lampaita laiduntamassa.

Lampaiden tehtävänä on laidunnuksellaan lisätä luonnon monimuotoisuutta ja säilyttää alueiden avoimuutta.

Tuusulan kunnan neljä käytössä olevaa laidunaluetta on rakennettu kesällä 2020, ja siitä lähtien ne ovatkin toimineet lampaiden kesänviettopaikkoina. Lampaiden tehtävänä on laidunalueilla asuessaan hävittää muun muassa vieraslajeja kuten jättipalsamia ja lupiinia.

– Laajat laidunalueet etenkin Tuusulanjärven rannoilla ovat osoitus Tuusulan pitkistä perinteistä maanviljelyssä. Laidunalueita hoidetaan ProAgrian tekemien hoitosuunnitelmien mukaisesti, tiedottaa Tuusulan kunta.

Tuusulan kunnan laidunalueilla käyskenteleviä lampaita saa silittää vapaasti, jos ne tulevat aidan lähelle omatoimisesti. Aidan sisäpuolelle ei kuitenkaan saa mennä, sillä aidan takana on sähköpaimen.

– Lampaita ei saa syöttää, sillä vääränlainen ravinto voi aiheuttaa niille vatsanpuruja. Lampaiden herkkua on lammasaitausten sisällä olevat kasvit. Myöskään koirien päästäminen lammasaitauksiin ei ole sallittua kesäaikana. Poikkeuksena lammasaitausten käyttöön koirien ulkoilualueena on edellisinä talvikausina toteutetut kokeilut kahdessa lammasaitauksessa, kerrotaan kunnan tiedotteessa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.