Labradorinnoutaja on Suomen suosituin koirarotu

  Labradorinnoutaja edelleen Suomen suosituin rotu. Kestosuosikki on pitänyt kärkipaikkaa jo seitsemän vuotta. Kennelliitto rekisteröi viime vuonna hulppeat 46 191 koiranpentua. Eniten rekisteröitiin labradorinnoutajia, suomenajokoiria ja jämtlanninpystykorvia. Kotimaiset koirarodut paransivat sijoituksiaan itsenäisyyden juhlavuoden alla.

  Vuonna 2016 rekisteröitiin yli 2 000 labradorinnoutajan pentua. Edellisen kerran pentuja on rekisteröity yhtä paljon 25 vuotta sitten. Vuosituhannen alussa labradorinnoutaja ja kultainennoutaja olivat vielä yhtä suosittuja, mutta kultaisennoutajan suosio on laskenut ja rotu löytyy nyt rekisteröintilistan sijalta 6.

  Moni suomalainen koirarotu vahvisti asemiaan rekisteröintilistalla vuonna 2016. Suomenajokoira piti tiukasti kiinni sijastaan rekisteröintilistan kakkosena ja suomenlapinkoira nousi listalla kaksi pykälää sijalle 4.

  Karjalankarhukoiran ja suomenpystykorvan pentuja rekisteröitiin molempia yli 700. Luku ilahduttaa, sillä pentumäärät kävivät taannoin jo 500 pennun tuntumassa. Karjalankarhukoira nousi nyt rekisteröintilistalla sijalle 11 ja suomenpystykorva sijalle 13. Lapinporokoiria rekisteröidään vuosittain tasaiset 200-300 pentua. Nyt porokoira on listalla sijalla 60.

  Kennelliitossa juhlitaan tänä vuonna Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi kotimaisia koirarotuja. Rekisteröintitilastoja pitkään seurannut Koiramme-lehden päätoimittaja Tapio Eerola uskoo, että rotujen saama huomio välittyy tänä vuonna myös pentujen ja rekisteröintien määrään.

  Listalla mielenkiintoisia yksityiskohtia

  Vaikka viime vuoden rekisteröintitilastoissa ei olekaan suuria muutoksia edellisvuosiin nähden, löytyy tilastoista mielenkiintoisia yksityiskohtia.

  Eerola huomioi, että muun muassa kääpiökoirien, paimenkoirien, vahtikoirien ja molossien ryhmien suosio laskee. Paimenkoirien ryhmän pentumäärä on alimmillaan yli 10 vuoteen eikä esimerkiksi saksanpaimenkoira ole ollut ainakaan 50 vuoteen rotutilastossa niin alhaalla kuin nyt viidentenä.

  Ilmiömäisiä rekisteröintien nousuja on nähty muun muassa lapinkoirilla ja pienillä seurakoirapystykorvilla.

  Fakta:

  – Kennelliitto rekisteröi 46 191 koiraa vuonna 2016
  – Pentuja rekisteröitiin yli 300 eri rodusta
  – Tuontikoiria rekisteröitiin 2 300

  10 suosituinta rotua vuonna 2016:
  1. labradorinnoutaja
  2. suomenajokoira
  3. jämtlanninpystykorva
  4. suomenlapinkoira
  5. saksanpaimenkoira
  6. kultainennoutaja
  7. harmaa norjanhirvikoira
  8. shetlanninlammaskoira
  9. jackrussellinterrieri
  10. kääpiösnautseri

  Kuvassa labradorinnoutaja. Kuva: Ida Photography

  JÄTÄ VASTAUS

  Kirjoita kommenttisi!
  Kirjoita nimesi tähän

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.