Kustaankartanon innovaatio vie vanhukset Pariisiin

Aistihuoneen digitaalista seinää. Kuva: Heidi Hirsmäki

Virtuaalinen aistihuone korvaa vanhusten oikeita ulkoiluhetkiä. Aistihuoneessa voi matkata suomalaisen metsän keskelle tai jopa Pariisin kaduille.

Kustaankartanon seniorikeskuksessa Oulunkylässä on avattu digitaalinen ja multisensorinen aistihuone muistisairaiden vanhusten hoivan tueksi.

Aistihuoneen tavoitteena on parantaa muistisairaiden ikäihmisten elämänlaatua ja tutkia mahdollisuutta korvata lääkehoito rauhoittavilla elämyksillä. Lisäksi muistisairaan asiakkaan ulkoilu ei ole aina mahdollista silloin kun asiakas sitä toivoo, koska hoitohenkilökunnan resurssit ovat rajalliset.

– Multisensorisella aistihuoneella pyrimme tarjoamaan asiakkaillemme elämyksiä, jotka he voivat kokea, kun se heille parhaiten sopii, Kustaankartanon seniorikeskuksen osastonhoitaja Jaana Pilvinen kertoo tiedotteessa.

Aistihuoneen on toteuttanut Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium yhteistyössä Kustaankartanon, Helsingin Palvelukeskus Oy:n ja OiOi Collective Oy:n kanssa.

Aistihuoneessa voi myös pelata digipelejä

Aistihuoneessa muistisairas ikäihminen voi virtuaalisovelluksen avulla istua tunturin laella ja kuunnella lintujen lauluja, kävellä Pariisin kaduilla tai harjoittaa muistiaan digipeleillä, riippumatta hoitajien aikatauluista.

Aistihuone koostuu sekä aidoista luonnon elementeistä kuten sammalseinästä, heinäpaalista, koivujen rungoista ja solisevasta vedestä sekä modernista teknologiasta, jossa yksi seinistä muuttuu digitaalisen sisällön mukaan.

– Aistihuone tuo virkistystä ja vaihtelua, siellä voi sukeltaa seikkailuun, nauttia luonnon kauneudesta ja rauhasta tai heittäytyä hassuttelemaan, maalaamaan taidetta tai leikkimään sadepisaroilla, Jaana Pilvinen sanoo.

– Aistihuone tuo valtaisan valikoiman erilaisia mahdollisuuksia löytää ilon aiheita, hymyä ja onnistumisia, herättää muistoja ja rauhoittaa mieltä. Vastaavaa huonetta ei löydy muualta Pohjoismaista ja se on herättänyt kovasti kansainvälistä kiinnostusta, Pilvinen jatkaa.

Aistihuoneessa voi ”ulkoilla” metsässä. Kuva: Heidi Hirsmäki
Yksi aistihuoneen digipeleistä. Kuva: Heidi Hirsmäki

Kevään 2020 aikana Kustaankartano tutkii, pystyykö aistihuone vähentämään muistisairaudesta johtuvaa ahdistusta siinä määrin, että lääkemääriä olisi mahdollisuus vähentää. Kun hoitajat huomaavat asiakkaan muuttuvan levottomaksi tai ahdistuneeksi, he voivat viedä hänet aistihuoneeseen, jossa hän voi istua terapiatuolissa omassa mielimaisemassaan.

Kuva: Heidi Hirsmäki

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.