Korsossa on ollut kirkko keskellä kylää 60 vuotta

Korson kirkko. Kuva: Antero Harju & Juha Ryhänen.

Korson kirkko täyttää 60 vuotta tänä vuonna. Syntymäpäiviä juhlittiin 27. marraskuuta

Kirkko keskellä kylää.

Kulunutta, mutta totta myös Korson kirkon kohdalla. Kun Korson kirkko valmistui 60 vuotta sitten, se sijaitsi kirjaimellisesti keskellä Korson alueen kylää.

Sittemmin alueesta on rakentunut Koillis-Vantaan keskus, mutta kirkko on säilyttänyt asemansa keskeisenä maamerkkinä ja kohtaamispaikkana.

– Kirkkomme on tarjonnut tilaa niin juhlaan kuin suojaa murheeseen. Kirkossa on kastettu uusia korsolaisia, konfirmoitu rippikoululaisia, vihitty avioliittoon ja siunattu hautaan. Täällä on laulettu yhdessä Kauneimpia joululauluja, nautittu konserteista, jumalanpalveluksista tai lukuisista taidenäyttelyistä. On ollut lukemattomia seurakunnan kerhoja, partiotoimintaa, nuorteniltoja, isoskoulutuksia ja senioripiirejä, luettelee Korson seurakunnan kirkkoherra Tuomas Antola.

Ennen kirkon valmistumista haave omasta kirkosta ehti elää alueella pitkään.

Paikallinen Rukoushuoneyhdistys perustettiin vuonna 1926 yli 180 paikallisen voimin. Kuitenkin vasta vuonna 1952 Tuusulan seurakunta osti Rosenbergin torpan väliaikaiseksi seurakuntataloksi.

Torppa säilyi seurakunnan kokoustilana, kun alue liitettiin ensin Helsingin maalaiskuntaan ja seurakunta Helsingin pitäjän seurakuntaan.

Päätös Korson kirkon ja seurakuntakeskuksen rakentamisesta tehtiin vuonna 1959.

Seurakunta sai vetoapua Kansallis-Osake-Pankin suunnitelmista rakentaa Korson keskustaan liike- ja toimitilaa.

Oma kirkko antoi alueelle myös mahdollisuuden omaan seurakuntaan. Korson seurakunta perustettiinkin vuonna 1966. Se oli tuolloin kolmas suomenkielinen seurakunta Helsingin pitäjän alueella.

Korson alue on tiivistynyt ja kasvanut voimakkaasti kirkon kuuden vuosikymmenen aikana.

Seurakuntakeskus jäi nopeasti pieneksi seurakunnan toiminnan tarpeisiin. Laajennusta alettiin suunnitella jo 1980-luvulla. Korso joutui kuitenkin odottamaan laajennuspäätöstä 1990-luvun lopulle.

– Uudistus osui lopulta samaan aikaan kuin kirkolliskokouksen suuri jumalanpalvelusuudistus. Alttari siirrettiin irti seinästä ja pois korokkeelta. Pappi pystyy näin toimittamaan jumalanpalveluksen kohti seurakuntaa. Alttarikaiteelle pääsevät kaikki, kun ei ole kynnyksiä, Tuomas Antola kertoo.

Samalla kirkon ilme uudistettiin tummasta vaaleaksi ja valoisaksi. Kirkkoherra Kari-Pekka Kinnusen johdolla kirkkoon hankittiin runsaasti taidetta.

Kirkon uudistuksessa otettiin huomioon myös seurakunnan alueen ikärakenne.

Uudisrakennuksen alakertaan valmistuivat erityisesti lapsityölle suunnitellut laajat kerhotilat. Nykyisin Kirkonkulman kahvilana ja Nuortenkulmana tunnetussa sivurakennuksessa puolestaan on tilaa monenlaiseen nuorisotoimintaan Nuortenkulma-illoista isoskoulutuksiin.

Laajennuksen yhteydessä tehtiin myös kirkon pohjoispäätyyn oma uurnalehto eli Korson hautausmaa.

Kirkon 60-vuotista taivalta juhlittiin Korson kirkossa sunnuntaina 27.11. jumalanpalveluksella ja sen jälkeen vielä kaikille avoimessa juhlassa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.