Kontula sai pelastusaseman – toinen suunnitteilla melkein viereen

Kontulan Sirrikujalla avattiin toukokuun 2021 alussa uusi pelastusasema. Samoihin aikoihin lähelle suunnitteilla oleva toinen uusi Kontulan pelastusasema on edennyt päätöksentekoon.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunta käsitteli Kontulan Lirokujalle suunnitellun uuden pelastusaseman asemakaavan muutosehdotusta 18. toukokuuta 2021.

Lirokujalle suunnitellaan uudisrakennus rakentamattomalle tontille. Sirrikujalla pelastusasema sijaitsee vuokratiloissa entisessä teollisuusrakennuksessa.

Lirokuja ja Sirrikuja ovat Kontulantien poikkikatuja ja ne sijaitsevat lähekkäin.

Helsingin kaupungin pelastuslaitos joutui perustamaan Sirrikujan toimipisteensä nopeasti ennen Lirokujan pelastusaseman valmistumista, koska pelastuslaitoksen toimintavalmiusajoissa ilmeni puutteita.

Toimintavalmiusajalla tarkoitetaan aikaa, joka kuluu siitä ajasta, kun pelastuslaitoksen yksikkö saa hälytyksen, siihen aikaan kun yksikkö saavuttaa onnettomuuskohteen.
Helsingin kaupungin pelastuslaitos kehittää palveluverkkoaan jatkuvasti pääkaupungin asukasmäärän kasvun myötä. Tasan vuosi sitten pelastuslaitos avasi uuden pelastusaseman Konalaan.

– Nyt on vuorossa Kontula ja lähitulevaisuudessa tavoitteenamme on avata pelastusasemat myös Tapanilaan ja Vuosaareen. Kontulan pelastusasema aloittaa juuri kunnostetuissa vuokratiloissa Sirrikujalla ja valmistelussa on kokonaan uuden pelastusaseman rakentaminen saman kadun varteen, kertoi pelastuspäällikkö Jari Korkiamäki Sirrikujan pelastusaseman avaamisen yhteydessä toukokuun alussa.

Sirrikujalle pelastuslaitos on sijoittanut uudenlaisen kärkiyksikön sekä ensihoitoyksikön. Kärkiyksikkö on normaalia peruspaloautoa pienempi yksikkö, joka toimii kahden palomies-ensihoitajan voimin. Ensihoitoyksikkö on perinteinen ambulanssi, joka vastaa alueen ensihoidon tehtävistä.

– Kärkiyksikkö on ketterä ja nopea yksikkö, joka tavoittaa onnettomuuskohteen nopeasti ja pystyy aloittamaan pelastamiseen liittyvät ensitoimenpiteet. Pelastuskaluston lisäksi kärkiyksiköstä löytyy ensihoitoon vaadittava kalusto. Ja koska kärkiyksikkö tavoittaa kohteensa nopeimmin, se hälytetään myös korkeariskisiin ensivastetehtäviin. Kärkiyksikössä olevat palomies-ensihoitajat aloittavat potilaan hoitamisen ja myöhemmin kohteeseen saapuva ensihoitoyksikkö jatkaa hoitoa sekä tarvittaessa kuljettaa potilaan jatkohoitoon.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.