Koirat kisaavat taakanvedossa Klaukkalassa – vahvin voittaa!

Koirien taakanvetoa. Kuva: Linda Lukander

Suomi on mitä eriskummallisimpien kilpailuiden luvattu maa.

Nurmijärven Klaukkalassa järjestetään koirien taakanvedon EM-kilpailu 7.9.2019.

Idea taakanvedon kilpailuissa on yksinkertainen: koiran tulee vetää perässään kärryä tai kiskoilla kulkevaa kelkkaa viiden metrin matka 60 sekunnissa.

Kilpailun järjestäjien mukaan taakanveto kilpailulajina on alkanut yhä suuremmassa määrin kiinnostaa koiraharrastajia ja lajin suosio on kasvanut viimeisten parin vuoden aikana Suomessa. Laji kun sopii kaikille ikään, kokoon, karvoihin, karvattomuuteen, rotuun sekä roduttomuuteen katsomatta.

Taakanveto on monimuotoinen harrastuslaji, joka toimii loistavana energian purkuväylänä ja tukee koiran psyykkistä ja fyysistä hyvinvointia sekä lujittaa omistajan ja koiran välistä suhdetta.

Oikein harjoitettuna taakanveto parantaa koiran lihaskuntoa ja vähentää stressiä, jota pelkkänä seurakoirana oleminen saattaa aiheuttaa. Se tarjoaa myös omistajalle mahdollisuuden tarjota koiralle ”työtä”. Monesti koiran suorituskyky, lihaskunto ja muu terveys paranevat harjoittelulla ja koira säilyy paremmassa kunnossa vanhetessaan.

Huomioitavaa harrastuksessa on alkulämmittely, loppupalautukset ja palauttavat vastatreenit lihaskunnon ylläpitämiseksi ja lihasjumien ehkäisemiseksi. Lajin harrastamista varten koiralla tulee olla turvalliset, mittatilaustyötä tehdyt hyvin istuvat taakanvetovaljaat.

Taakanveto on alunperin valjakkourheilusta kehitetty laji, joka rantautui Suomeen 1990-luvun lopussa Yhdysvalloista. Suomessa toimii Finnish Weight Pulling Association ry (FWPA), joka on rekisteröity vuonna 2005. Yhdistys tarjoaa taakanvedon koiraystävällistä opastusta ympäri Suomea ja pyrkii opastamaan kaikki lajista kiinnostuneet lajin turvalliseen harrastamiseen.

FWPA on ainoa yhdistys, joka järjestää lajissa virallisia kilpailuja European Weight Pulling Leaguen alaisuudessa (EWPL). Tänä vuonna lajin Euroopan mestaruudesta kilpaillaan Klaukkalan Tornikeskuksella (Tornimäentie 20, 01800 Klaukkala).

Vaikka laji ei ole Kennelliiton tunnustama, tapahtumissa noudatetaan aina SKL:n ohjeistuksia ja kisoissa on aina kattava terveystarkastus kaikille kilpailuihin osallistuville koirille. Eläinlääkäri valvoo paikan päällä kaikki koirien vetosuoritukset, kertovat Klaukkalan kisojen järjestäjät tiedotteessaan.

Suomen FWPA:n kilpailuissa noudatetaan EWPL:n sääntöjä, jonka lisäksi kaikki koirat listataan pohjoismaiseen ranking-tilastoon.
Suomessa kilpailevien koirien taso on kova. Suomalaiset koirat ovat viime vuosina pärjänneet kansainvälisissä taakanvedon kilpailuissa upeasti! Monesti suomalaiset nimet nousevat kärkisijoille, eikä muuta ole odotettavissa tänäkään vuonna.

Ennen EM-kilpailua suomalaiset koirakot kisasivat suomenmestaruustitteleistä Klaukkalan tornikeskuksella 17.8.2019.

Jemma-koira. Kuva: Linda Lukander
Tika-koira. Kuva: Jouko Mikkonen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.