Kirkkonummen Fyyri ihastuttaa laajasti – eka palkinto tuli jo!

Kirkkonummen pääkirjasto Fyyri. Kuva: Tuomas Uusheimo.

Kirkkonummen kuntalaisten lisäksi uusi pääkirjasto Fyyri on herättänyt laajasti kiinnostusta myös arkkitehtuurin ja rakentamisen ammattilaisten keskuudessa. Fyyri on jo saanut myös alan palkintoja, sillä Fyyri on saanut kunniamaininnan Vuoden 2020 Betonirakenne -kilpailussa.

SAFA ry:n julkaisema aikauslehti Arkkitehti vieraili Fyyrissä ja julkaisi kohdearvion otsikolla ”mahdollisuuksien taidetta”. Rakennuslehti puolestaan uutisoi, että Kirkkonummen uuden kirjaston houkuttelevuutta lisäävät sen arkkitehtuuri ja taide.
– Ne heijastelevat rakennuksen teemoja eli saaristoa, merta ja Porkkalan aluetta. Jos aiemmin tontilla sijainnut ja vuonna 1982 valmistunut vanha kirjasto käänsi selkänsä vanhalle kivikirkolle, Fyyri avautuu kirkkoon päin yhdeltä sivultaan. Vihreäksi hapettunut kirkon kuparikatto puhuu samaa kieltä kirjaston kuparisen julkisivun kanssa, Rakennuslehti kirjoitti 23.11.2020 verkkosivullaan julkaistussa artikkelissa.

Valaistusalan erikoisammattilehti VALO nostaa esiin Fyyrin valaistusratkaisut. Lehti kirjoittaa, että moneen taipuvien tilojen valaistus nivoutuu osaksi näyttävää arkkitehtuuria.
– Ohuesta vaneriviilusta valmistettu valotaideteos johdattaa tulijan sisätiloihin, joiden yleisvaloa täydentävät kohdetta varten suunnitellut erikoisvalaisimet.

Myös DAMY ry eli Designmuseon ja arkkitehtuurimuseon ystävät ry vieraili Fyyrissa ja luonnehti nettisivullaan Fyyria kiintoisaksi nähtävyydeksi.

Betoniteollisuus ry:n järjestämässä Vuoden 2020 Betonirakenne -kilpailussa kunniamaininnan Fyyrille toi se, että kirjaston rakenteissa ja sisätilojen pinnoissa betonia on käytetty kokonaisvaltaisesti. Betonirakenteilla ja betonipinnoilla on merkittävä rooli rakennuksen sisätilojen arkkitehtuurissa ja tunnelman luojana. Betoni materiaalina luo harmonisen kokonaisuuden muun sisustuksen kanssa.
– Uusi kirjastotalo on Kirkkonummen kuntalaisten olohuone, joka kokoaa saman katon alle useita toimintoja ja palveluita. Kaikkien osapuolten toimivalla yhteistyöllä ja osaavalla betonin käytöllä on aikaansaatu rakennusteknillisesti onnistunut, ilmeikäs ja veistoksellinen arkkitehtoninen kokonaisuus, joka täydentää osaltaan Kirkkonummen historiallista miljöötä, kerrotaan valintaperusteluissa.

Fyyrin suunnittelusta ja toteutuksesta palkittiin:
Rakennuttaja: Kirkkonummen kunta
Arkkitehtisuunnittelu: JKMM Arkkitehdit Oy
Rakennesuunnittelu: Ramboll Finland Oy
Pääurakoitsija: SRV Rakennus Oy
Valkobetonielementtien toimittaja: YBT Oy

Näkymä Fyyriin. Kuva: Tuomas Uusheimo

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.