Kesänopeuksiin siirtyminen alkaa

Kesänopeuksiin siirtyminen alkaa

Talvi- ja pimeän ajan alennettujen nopeusrajoitusten poisto on aloitettu tällä viikolla. Tavoitteena on, että koko Suomessa on palattu kesäkauden nopeusrajoituksiin huhtikuun loppuun mennessä. Talven jälkeen monilla teillä on kuitenkin päällysteessä halkeamia ja muita vaurioita. Pahiten vaurioituneilla tieosuuksilla alennetut nopeusrajoitukset voidaan joutua jättämään turvallisuussyistä voimaan toistaiseksi.

Vaihtuvien nopeusrajoitusten moottoriteillä kesänopeuksia on voitu käyttää jo maaliskuun alusta saakka valoisaan aikaan sään ja kelin salliessa.

Renkaat ja ajotyyli kelin mukaan

Vaikka liikennemerkkeihin ilmestyy taas suurempia lukemia kuin talvella, voi turvallinen ajo edellyttää alempia nopeuksia kuin liikennemerkki sallisi.

Keli vaikuttaa myös rengasvalintaan. Uuden tieliikennelain myötä oikea rengasvalinta on entistä enemmän kuljettajan vastuulla ja sidoksissa keliin. Monilla talvirenkaina on nastarenkaat. Nastarenkaita saa käyttää maaliskuun jälkeenkin, jos sää tai keli sitä edellyttää. Jos ajat talvisilla teillä, ei kannata vielä kiirehtiä renkaiden vaihtamisen kanssa.

Kannattaa muistaa, että auton lisäksi myös asenteen on oltava kunnossa liikenteessä.

”Lämmittävä aurinko tuo teille ja pientareille lisää väkeä. Kävelijät, pyöräilijät ja mopoilijat kannattaa huomioida ja jättää heille muun muassa tarpeeksi tilaa ohittaessa. Myös riittävät turvavälit – niin liikenteessä kuin muussakin elämässä – ovat nyt erityisen tärkeitä”, kertoo tieliikenteen ohjauksen asiantuntija Tuomas Österman Väylävirastosta.