Kerava: selvitys puoltaa liiketiloja asemakeskukseen

Kesällä 2021 valmistunut selvitys puoltaa uuden kaupallisen keskittymän suunnittelemista Keravan asemanseudulle.

Keravan kaupunki tilasi Colliers Finland Oy:ltä Keravan keskustan kaupallisen kehityspotentiaalin selvityksen osana asemanseudun kaavahanketta. Tavoitteena oli saada tietoja siitä, miten uuteen asemakeskukseen mahdollisesti sijoittuva päivittäistavarakauppa ja muut päivittäisasiointiin liittyvät palvelut asemalla ja aseman välittömässä läheisyydessä vaikuttaisivat keskustan ja koko Keravan vetovoimaan sekä lähialueen kiinteistöjen arvoihin.

Keravan kaupunki tiedotti heinäkuussa, että selvityksen mukaan uuteen asemakeskukseen sijoittuva päivittäistavarakauppa kasvattaisi koko asema-alueen vetovoimaa ja kiinteistöjen arvoa. Asemakeskus tukisi myös koko keskustan kaupallista vetovoimaa.

– Selvityksen mukaan Keravan kaupallisen mitoituksen kasvulle on potentiaalia tulevina vuosina, huolimatta kaupan nopeasta ja voimakkaasta rakennemuutoksesta. Kaupan mitoituksen maltillista kasvattamista tukevat Keravan väestönkasvu ja suunnitteilla olevat keskustan kehityshankkeet, joissa valmistuu uusia asuntoja, kertoi tiedotteessa Keravan kaupungin kaupunkisuunnittelujohtaja Pia Sjöroos.

Selvityksen mukaan asemakeskus tukisi koko Keravan keskustan vetovoimaa kuitenkin vain, jos asemakeskukseen ei tule kovin paljon erikoiskauppoja.

– Asemalle ei ole tulossa merkittävää määrää erikoiskauppoja. Asemakeskuksen ensimmäiseen kerrokseen olisi sijoittumassa muun muassa päivittäistavarakauppa sekä muita keravalaisten päivittäisasiointia vahvistavia palveluita, kuten mahdollisesti Postin palveluita. Toisen kerroksen toimitiloihin olisi taas mahdollista sijoittaa esimerkiksi toimistoja, kuntokeskus tai terveyspalveluita, Pia Sjöroos jatkoi.

Keravan rautatieasemalle on vireillä uusi asemakeskus, jossa olisi liiketilojen lisäksi asumista, toimitiloja ja pysäköintitalo. Kaupunki järjestää asemanseudulle kansainvälisen ideakilpailun, jonka kilpailualueeseen kuuluu myös asemanseudun kaavahankkeen alue. Heinäkuun tiedotteen mukaan arkkitehtitoimistoille tarkoitettu kilpailu alkaa alustavan aikataulun mukaan marraskuussa 2021.