Kauppahalli tervetullut Töölöntorille! Mutta ei kovin iso

Töölöntorin ideakilpailuun tuli lähes 80 ehdotusta, tiedotti Helsingin kaupunki lokakuussa 2019. Kuva: Anni Vuorikari

Kauppahallirakennuksen mahdollinen sijoittaminen Töölöntorin torialueelle herättää töölöläisissä runsaasti keskustelua.

Etenkin pienimuotoinen kauppahalli kerää kannatusta, sillä toriaukiolle ei mahdu järin isoa rakennusta. Jotkut asukkaat katsovat, että nykyinen ulkotorimyynti riittää.

Ehdotus Töölöntorin omasta kauppahallista kirvoitti mielipiteitä verkkotilaisuutena järjestetyssä Töölön asukasillassa helmikuussa 2021.

Helsingin kaupunki julkaisi asukasillan jälkeen kirjallisen yhteenvedon asukasillassa esiin nousseista asukkaiden kysymyksistä ja mielipiteistä sekä kaupungin asiantuntijoiden vastauksista. Tässä joitakin poimintoja asukkaiden mielipiteistä:

– Ehdottomasti halutaan kauppahalli Töölöntorille! Töölöstä on melko pitkä matka kauppahalleihin. Rakastan ennen kaikkea Hakaniemen kauppahallia, mutta käyn myös Vanhassa kauppahallissa ja Hietalahden hallissa.

– Halli tosi tervetullut. Eri säillä olisi kiva tehdä ostoksia, syödä ja juoda kahvia, komppasi toinen asukasillan osallistuja.

– Halli on hyvä ympärivuotisen palvelun kannalta, mutta se ei saa olla liian suuri, ettei rakennus vie liikaa tilaa torilta.

– Ei sinne tarvita mitään hallirakennusta, tori on sen verran pieni.

– Torin halli ei ole välttämätön. Ei ainakaan saisi blokata koko toria.

Yksi asukasillan osallistuja kertoi, että Töölöntorille ei voi rakentaa mitään lisää, koska tori on jo alun perin suunniteltu niin, ettei se kestä lisärakentamista pilaamatta kaupunkikuvaa. Asukkaan mielestä ainut mahdollisuus hallille olisi purkaa nykyinen Runeberginkadun varrella oleva grilli ja uusi ravintolarakennus

Kaupungin edustajat myönsivät asukasillassa, että Töölöntorille ei mahdu Hakaniemen tai Hietalahden kauppahallin kaltaista iso rakennusta, mutta pienimuotoisempi kauppahalli voi olla mahdollista toteuttaa.

– Tavoitteena on ilmeeltään kevyt ja paviljonkimainen halli, joka avautuisi torin suuntaan myös terasseina.

Eräs asukas tiedusteli, että montako liiketilaa halliin mahtuu.

– Suunnittelu ei ole vielä ihan niin pitkällä, että osaisimme sanoa. Halli tulee kuitenkin olemaan merkittävästi pienempi kuin esimerkiksi Vanha kauppahalli, kaupungin edustaja vastasi.

Helsingin kaupungin verkkosivuilla kerrotaan, että Töölöntorin torialueen asemakaavoitus käynnistyy kevään 2021 aikana ja suunnittelussa tutkitaan myös kauppahallirakennuksen sijoittamista torialueelle Töölöntorin ideakilpailun vuonna 2020 voittaneen kilpailuehdotuksen mukaisesti.

– Kauppahallin rakentaminen edellyttää oikeanlaisen konseptin ja rahoituksen mahdollistumista. Liiketoiminnallisessa tarkastelussa selvitetään Töölöntorin alueen kaupallinen potentiaali sekä miten nykyiset kaupalliset toiminnot ja alueelle suunniteltu rakentaminen muodostaisivat kaupallisesti ja liiketaloudellisesti toimivan ja houkuttelevan kokonaisuuden ja konseptin, kaupunki viestittää nettisivullaan.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.