Kantakaupunkiin rutkasti lisää runkolinjoja

Helsingin seudun joukkoliikenne vahvistuu neljällä uudella runkobussilinjalla 16. elokuuta 2021 alkaen.

Runkolinjojen oranssin värisiä linja-autoja tulee rutkasti lisää myös Helsingin kantakaupunkiin, sillä pääosa uusista runkolinjoista liikennöi Länsi-Helsingin lisäksi myös kantakaupungin alueella.

Kaiken kukkuraksi uusia runkolinjoja ajetaan uudentyylisillä sähkönivelbusseilla, jotka muistuttavat takavuosien haitaribusseja.

Esimerkiksi Töölön Topeliuksenkadusta, Punavuoren Albertinkadusta ja Ullanlinnan Laivurinkadusta muodostuu todellisia runkolinjojen keskittymiä. Niitä pitkin kulkee kaksi runkolinjaa, 20 ja 30. Kumpikin liikennöi tiheästi, sillä runkolinjojen vuoroväli on yleensä kymmenen minuuttia.

Nykyinen bussilinja 39 muuttuu runkolinjaksi 30 (Honkasuo-Eira) ja sen reittiä jatketaan Kampista Albertinkadun, Pursimiehenkadun ja Laivurinkadun kautta uudelle päätepysäkillä Eiraan. Laivurinkatu sijaitsee Eiran ja Ullanlinnan kaupunginosien rajalla.

Töölön seudulla runkolinja 30 liikennöi Haartmaninkatua, Topeliuksenkatua ja Runeberginkatua pitkin Kampin metroasemalle ja sieltä Eiraan.
Uusi runkolinja 20 (Munkkivuori-Eira) liikennöi Töölön seudulla ja eteläisessä kantakaupungissa täsmälleen samaa reittiä kuin runkolinja 30. Linja 20 korvaa nykyisen bussilinjan 18.

Eiran ajosuunnasta liikennöitäessä runkolinjojen 20 ja 30 reitti Eiran ja Kampin välisellä osuudella on hieman eri kuin Kampin suunnasta liikennöitäessä. Eiran suunnasta linjat ajavat Fredrikinkatua.

Töölön läpi alkaa liikennöidä vielä kolmaskin uusi runkolinja, jonka linjatunnuksena on 40. Kannelmäen ja keskustan välinen runkolinja 40 ajaa Mannerheimintietä pitkin Elielinaukiolle. Mannerheimintiellä liikennöi ennestään vuonna 2020 perustettu runkolinja 200.

Lisäksi nykyiset poikittaiset runkolinjat 500 ja 510 sivuavat Töölöä kulkien Nordenskiöldinkadun ja Reijolankadun kautta.

Helsingin seudun neljäs uusi runkolinja aloittaa Vantaalla, kun nykyinen bussi 562 muuttuu runkolinjaksi 570.

Jani Jakonen

Sähkönivelbusseja liikennöi bussiyhtiö Nobina.