Kannelmäessä taidenäyttely sukupuuttoon kuolleista eläimistä

Kannelmäessä on avattu taidenäyttely, jossa on esillä maalauksia uhanalaisista ja sukupuuttoon kuolleista eläimistä.

Kannelmäessä asuvan taiteilijan Eila Karhun näyttely on nimeltään Muistopatsaita ja eläviä. Se pidetään Kannelmäen kirjaston lehtisalissa 21.5.-7.6.2019.

Ihmiset valloittavat yhä enemmän elintilaa, hakkaavat metsiä ja raivaavat peltomaita. Myös ilmastojen ja kasviston muutokset ja metsästys ovat hävittäneet eläimiä. Moni eläinlaji on sukupuuton partaalla tai kadonnut. Eila Karhun näyttelyyn mahtui muutama laji pohjoisilta alueilta. Kadonneita eläimiä on korostettu kuvitelluilla muistopatsailla.

Pahimmin uhanalaisiin kuuluvat sarvikuonot, joita eli Euroopassakin viimeisen jääkauden loppuun saakka noin 10 000 vuotta sitten. Niitä on jäljellä vielä joissakin Afrikan luonnonpuistoissa, mutta salametsästys on lisääntynyt.

Villasarvikuonoja eli kylmillä seuduilla, mutta ne katosivat sitä mukaa kuin ihmiset levittäytyivät alueille ja oppivat metsästämään yhä taitavammin. Samoin kävi mammuttien, joiden katoamiseen vaikuttivat myös ilmaston muutokset ja havumetsien tunkeutuminen ruohoaroille.

– Meidän esi-isiämme asui mammuttien aikoina Volgan mutkan ja Uralin paikkeilla, ja ehkä hekin metsästivät mammutteja, kuten muutkin samojen alueiden kansat. Suomessakin on löydetty mammutin luita, viimeksi löytyi mammutin kyynärluu 2005 Vuosaaren satamatöiden yhteydessä, kerrotaan näyttelytiedotteessa.

Kissapedoista ilvekset ovat lisääntyneet suojelun ansiosta, samoin Amurin tiikeri on pelastumassa. Sapelihammaskissoista viimeiset lajit katosivat viimeisen jääkauden päättyessä. Ne kilpailivat samasta riistasta kuin ihminen.

Eila Karhu on maalannut esimerkiksi muinaiseläimiä sekä Afrikkaa, sen luontoa ja asukkaita. Hän on maalannut myös Kalevalaa, pohjoisen luontoa ja katunäkymiä. Karhun värikästä tyyliä on kuvailtu sanoilla runollinen realismi, joskus myös impressionismista vaikutteita saaneeksi. Tässä näyttelyssä voi nähdä myös symbolismia.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.