Kalasataman ensimmäinen verkkoasukasilta jakoi tietoa monipuolisesti

Verkkoasukasillan alussa annettiin toimintaohjeita.

Kalasataman ensimmäinen virtuaalinen asukasilta pidettiin 28. tammikuuta 2021. Verkkolähetyksessä kaupungin ja yhteistyökumppaneiden asiantuntijat jakoivat tietoa Kalasataman projektialueen suunnittelusta ja rakentamisesta.

– Tällainen verkkoasukasilta on varmasti monelle teille uutta, mutta niin se on meillekin. Eli harjoitellaan yhdessä, ja tehdään tästä onnistunut asukasilta, kertoi illan puheenjohtajana toiminut vuorovaikutussuunnittelija Anu Hämäläinen.

Verkkoasukasillan alkaessa kello 17 sillä oli 65 osallistujaa. Nauhoite verkkoillasta oli katsottavissa Helsinki-kanavalla kaksi viikkoa.

Projektinjohtaja Hannu Asikainen kertoi asukasillassa monia mielenkiintoisia seikkoja alueen rakentamisesta.

Kalasataman projektialueen eri osa-alueilla on tällä hetkellä yhteensä 7 000 asukasta.

– Asuntorakentaminen on edelleen käynnissä vilkkaana Sompasaaressa, Redissä, Verkkosaaren eteläosassa ja Työpajanpihan alueella, Hannu Asikainen kertoi asukasillan osallistujille.
– Vuonna 2021 alkaa noin 500 uuden asunnon rakentaminen ja uusia asuntoja valmistuu tänä vuonna yhteensä noin 1400. Valmistuneita on enemmän kuin käynnistyneitä johtuen siitä, että edelliset pari vuotta on ollut hyvin vilkasta rakentamisen aikaa, Hannu Asikainen jatkoi.

Vuonna 2022 siirrytään asuntorakentamisen osalta uusille alueille, eli Kalasataman projektialueen eteläisimpään kärkeen Nihtiin ja Verkkosaaren pohjoisosaan.

Huomionarvoista vuonna 2021 on esimerkiksi Verkkosaarenkanavan valmistuminen. Lisäksi Vilhonvuorenkadun jatkeen väliaikainen kävely- ja pyöräreitti pyritään saamaan käyttöön toukokuussa 2021. Vilhonvuorenkadun jatke Sörnäisten rantatieltä Koksikadulle valmistuu lopulliseen muotoonsa vuoden 2022 aikana.

Kalasataman tyhjät toimitilatontit ovat puhuttaneet alueen asukkaita. Hannu Asikainen kävi esitelmässään läpi tyhjät toimitilatontit ja kertoi, mikä niiden tilanne on tällä hetkellä. Selvisi, että suurin osa tyhjistä toimisto- ja hotellitonteista odottaa rakennushankkeiden käynnistymistä tai tonttien varaamista rakennuttajille.

Castellum Oy:lle varattu toimistotontti Työpajanpihalla lähtee mahdollisesti rakenteille keväällä 2021. Rakennuslupa on myönnetty, yhtiöltä tarvitaan enää investointipäätös. Rakennustöiden alkamista odottaa myös Itäväylän pohjoispuolelle asemakaavoitettu toimistotontti.

– Toimistotontti on herättänyt kiinnostusta. Rakentamisen aikataulua en osaa vielä sanoa, mutta on mahdollista, että sekin lähtisi liikkeelle tänä vuonna. Mutta täysin varmaa se ei ole.

Itäväylän eteläpuolinen toimitilatontti ei puolestaan ole vielä löytänyt kiinnostunutta rakennuttajaa, eikä tonttia ole varattu millekään yhtiölle.

Toimitilatontilla Arielinkadun ja Leonkadun kulmassa on nyt tilapäinen päiväkoti Ariel, joka pysyy paikoillaan ainakin syksyyn 2024 asti.
– Siihen on mahdollista rakentaa hotelli, mutta sitäkään ei ole vielä kenellekään rakentajalle varattu.

Redin bussipysäkkien länsipuolella oleva hotellitontti on varattu SRV:lle, mutta Asikaisen mukaan senkään rakentamisen aikataulu ei ole selvillä.

Koksikadun kolmion tontilla, joka nyt on autojen pysäköintialueena, on tarkoitus järjestää konseptikilpailu loppuvuonna 2021. Asemakaava laaditaan konseptikilpailun pohjalta ja rakentaminen voi alkaa aikaisintaan vuonna 2024. Koksikadun kolmioon on ajateltu toimitilojen lisäksi myös asuntoja.

Suvilahden tapahtumakeskuksen arkkitehtuurikilpailu päättyi hiljattain, ja rakentaminen pyritään aloittamaan 2022 tai alkuvuonna 2023.

Asikaisen mukaan koronapandemia tuo lisähaasteita toimisto- ja hotellitonttien rakentumiseen.

Jani Jakonen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.