Nuoret judokat kamppailevat EM-kisoissa Vantaalla

Antti Renko, Suomen U21valmentaja

0,7 sekuntia ratkaisee ipponin

Sadat eurooppalaiset nuoret judokat tömisyttävät tatamia Vantaan Myymäessä tällä viikolla.  EM-kisoissa Suomella on mukana täysi joukkue.

Mitali judon nuorten Euroopanmestaruuskisoista olisi jättisaavutus, arvioi Suomen nuorten maajoukkueen valmentaja Antti Renko. Kisoihin tulee mukaan judokoita noin 40 maasta ja maailman vahvoihin judomaihin kuuluvat Venäjä ja Hollanti ovat mukana huippujoukkueilla.

”Suomen nuorten 17-henkisessä maajoukkueessa on neljä kovan potentiaalin omaavaa kisaajaa. Kaiken osuessa nappiin jokaisella heistä on mahdollisuus nousta palkintokorokkeelle”, Renko sanoo.

”Tie menestykseen on kuitenkin äärimmäisen kova, sillä tatamille astelee suurella todennäköisyydellä tulevia olympiakävijöitä ja olympiavoittajia. Syyskuun kisoissa suomalaiskatsojilla on harvinainen tilaisuus nähdä etukäteen urheilijoita, jotka ottelevat olympiatatamilla”, Renko arvioi.

Muutama Vantaan kisoihin osallistuva poikkeuslahjakkuus voi olla mukana jo Tokion ensi kesän olympialaisissa, mutta nyt 18-21 vuotiaat ovat parhaimmillaan Pariisin vuoden 2024 kisoissa. Rengon mukaan judokoiden katsotaan saavuttavan kilpailuhuippunsa 25-30 -vuotiaina. Poikkeuksia kuitenkin löytyy sekä sitä nuoremmista että vanhemmista.

Suomi on mukana maksimijoukkueella syyskuussa alle 21-vuotiaiden judon EM-kisoista Vantaalla. Kukin maa saa ilmoittaa korkeintaan yhdeksän judokaa kisoihin. Yhteen painoluokkaan saa yhdestä maasta osallistua kaksi kilpailijaa.

Suomen nuorten maajoukkue on panostanut EM-kisoihin muun muassa kahden vuoden harjoitus- ja kisakiertueella. Kesäkuussa joukkue vieraili toisen kerran Japanissa. Rengon mukaan harjoittelu japanilaisten judokoiden kanssa on erittäin hyödyllistä, sillä siellä judon tekninen taso on erittäin laaja ja korkea.

Kokemusta joukkueen jäsenet ovat hakeneet heinäkuussa myös Prahasta ja sen jälkeen Berliinistä. Viime vuonna tehtiin samanlainen kolmen maan kiertue. Joukkueen lopullinen kokoonpano selviää Berliinin kilpailujen jälkeen.

Valmentajana Renko esittää ketä joukkueeseen tulisi valita, lopulliset valinnat tekee Judoliiton valintakomitea. Etukäteen Renko arveli, että yhdeksän hengen joukkueeseen valitaan kaksi tai kolme naista ja vastaavasti seitsemän tai  kuusi miestä.

Vantaan Myymäen Energia Areenalla järjestettävien kisojen yleisö saa olla silmä tarkkana otteluissa. Ottelu voi olla ohi neljässä sekunnissa, mutta pisimmillään se on kestänyt jopa 14 minuuttia.

Rengon laskujen mukaan parhaat judokat tekevät 400 kovaa, parituntista harjoitusta vuodessa. Harjoitusrääkin tuloksena voittavan heiton koko suoritus tapahtuu 0,7 sekunnissa. Renko on purkanut judotekniikoiden vaiheet pienimpiin osiin. Analyyseistä hän on rakentanut tietokone- ja kännykkäsovelluksen, jonka avulla judon opiskelu ja virtuaaliharjoittelu on mahdollista.

Antti Renko, Suomen U21valmentaja

Antti Renko teki pitkän uran Nokialla  antennitekniikan kehittäjänä. Hän on osallistunut judoon kilpailijana, seuratoiminnan aktiivina ja valmentajana.

1972 syntynyt Renko voitti SM-pronssia Oulussa 1993 alle 71-kilon sarjassa

Vuonna 2017 Renko teki uuden uravalinnan ja suoritti Varalan Urheiluopistossa valmentajan ammattitutkinnon.  Hän on toiminut mm. 18-vuotiaiden maajoukkuevalmentajana ja on nyt Suomen Judoliiton 18-21-vuotiaiden joukkueen valmentaja.

Tule mukaan kannustamaan!

Judon alle 21 –vuotiaiden naisten ja miesten EM-kilpailut Vantaalla 12.-15.9.2019
Osallistujia 40 maasta
Suomen joukkueessa 9 kilpailijaa
Yksilösarjat torstaista lauantaihin, joukkuekilpailut ja mitalien jako sunnuntaina.
Järjestävä seura: Tikkurilan Judokat
Lipputiedot: https://judovantaa2019.com/liput/
Suomen joukkueen valmistautumista ja kisajärjestelyjä voi seurata nettisivuilla https://judovantaa2019.com/ ja Facebookissa @judovantaa2019.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.