Joukkoliikenne palasi autoja suositummaksi kulkutavaksi Helsingissä

Kuvituskuva. Kuvassa on Nobina Oy:n sähkönivelbussi, ei HSL:n kilpailutuksen nyt voittaneen Helsingin Bussiliikenne Oy:n linja-auto.

Joukkoliikenne on noussut takaisin henkilöautoliikennettä suositummaksi kulkutavaksi Helsingin sisäpuolella.

Helsinkiläisten liikkumistottumukset 2021 -tutkimus on juuri julkaistu, ja tutkimuksen raportista löytyy paljon mielenkiintoisia tietoja helsinkiläisten Helsingin kaupungin sisällä tekemistä matkoista.

Vertailtaessa joukkoliikennettä ja henkilöautoliikennettä, on joukkoliikenne pääasiallinen kulkutapa 52 prosentissa vuorokauden aikana tehdyistä matkoista. Henkilöautojen osuus on 48 prosenttia.

Vuoden 2020 vastaavassa tutkimuksessa tilanne oli poikkeuksellisesti päinvastainen. Silloin henkilöautolla tehtyjen matkojen suhteellinen osuus oli joukkoliikennettä suurempi: 54 prosenttia henkilöautojen hyväksi, joukkoliikenteen osuuden ollessa 46 prosenttia. Syynä tilanteeseen pidettiin koronapandemiaa.

Helsinkiläisten liikkumistottumukset 2021 -tutkimuksessa matkoiksi luetaan esimerkiksi työmatkat, ostosmatkat, vapaa-ajan matkat ja asiointimatkat.

Työmatkoilla joukkoliikenteen osuus on 60 prosenttia ja henkilöautojen osuus 40 prosenttia. Vapaa-ajan matkoissa joukkoliikenne on pääasiallinen kulkutapa 55 prosentissa matkoista ja henkilöautojen osuus on siten 45 prosenttia. Ainoastaan ostosmatkoissa henkilöautoilu on joukkoliikennettä suositumpi: sen osuus on 65 prosenttia ja joukkoliikenteen osuus on 35 prosenttia.

Helsingin kaupungin teettämä tutkimus toteutettiin puhelinhaastatteluin syys-lokakuussa 2021 ja siihen vastasi 2902 helsinkiläistä.

Kun tarkastellaan helsinkiläisten kaikkia kulkutapoja kaupungin sisällä, niin vuorokauden aikana tehdyistä matkoista 46 prosenttia tehtiin kävellen, 23 prosenttia joukkoliikenteellä, 21 prosenttia henkilöautolla joko kuljettajana tai matkustajana ja 9 prosenttia polkupyörällä. Loput matkoista tehtiin muilla kulkutavoilla, kuten taksilla tai sähköpotkulaudalla.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.