HSL suosittelee kasvomaskeja joukkoliikenteessä

  Matkustajamäärien odotetaan kasvavan syksyn mittaan, eikä joukkoliikennevälineissä ole välttämättä aina mahdollista pitää 1–2 metrin etäisyyttä muihin matkustajiin. HSL suosittelee myös ajoittamaan matkat ruuhkaisimpien aikojen ulkopuolelle, jos se on mahdollista.

  Kasvomaskien käyttö on yksi varotoimi koronaviruksen leviämistä vastaan. Muut turvallisen matkustamisen ohjeet ovat edelleen yhtä tärkeitä kuin ennenkin: 1. älä matkusta sairaana, 2. pidä etäisyyttä muihin matkustajiin mahdollisuuksien mukaan, 3. muista pestä kädet ja 4. jos on tarpeen yskiä tai aivastaa, tee se hihaan tai nenäliinaan.

  Millainen maski tarvitaan?
  Voit käyttää joko kertakäyttöistä suu-nenäsuojusta tai esimerkiksi kangasmaskia. Oleellista on suojata sekä oma nenä että oma suu. Lisätietoja maskeista ja niiden käytöstä saat THL:n verkkosivuilta <thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtai sta-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus/suosi tus-kasvomaskien-kaytosta-kansalaisille> .

  Voinko matkustaa, jos minulla ei ole maskia?
  Toivomus on, että mahdollisimman moni käyttäisi maskia – näin liikenne on kaikille turvallisempaa. Ymmärrettävää kuitenkin on, että maskin käyttö ei ole kaikille mahdollista esimerkiksi lääketieteellisten syiden vuoksi. Siksi kyse on suosituksesta, ei velvoitteesta. Jos käytät itse maskia ja huomaat, ettei joku toinen käytä, älä huomauta asiasta.

  Miksi suositus koskee juuri joukkoliikennettä?
  Etenkin joukkoliikennevälineiden sisätiloissa voi syntyä tilanteita, joissa turvallista etäisyyttä muihin matkustajiin ei ole mahdollista pitää. Nyt halutaan tehdä kaikki mahdollinen, että joukkoliikenne kuitenkin on mahdollisimman turvallista myös näissä tilanteissa.

  Koskeeko suositus myös joukkoliikenteen työntekijöitä?
  Ne joukkoliikenteen työntekijät, jotka ovat läheisessä asiakaskontakissa, on velvoitettu maskin käyttämiseen. Heitä ovat esimerkiksi matkalippujen tarkastajat. Sen sijaan esimerkiksi ajotehtävässä toimivia bussinkuljettajia velvoite ei koske, sillä HSL:n liikenteessä suurin osa kuljettajista työskentelee pleksillä eristetyssä turvaohjaamossa eivätkä koronavirustilanteen takia myy lippuja tai toimi muissa asiakaspalvelutehtävissä. Lisäksi kuljettajien on pidettävä huolta liikenneturvallisuudesta koko työvuoronsa ajan.

  Matkustajamäärät vielä normaalia alemmalla tasolla
  Matkustajamäärät ovat tällä hetkellä noin 30–40 prosenttia alemmalla tasolla kuin viime vuonna samaan aikaan. HSL on kuitenkin varautuneet matkustajamäärien kasvamiseen tiheämpiin syysaikatauluihin siirtymisen myötä.

  Nyt seurataan myös sitä, minä aikoina liikennevälineissä on kaikkein eniten matkustajia. Tietoa ruuhkaisuudesta liikennemuodoittain on saatavilla HSL:n verkkosivuilla <www.hsl.fi/tietoaruuhkaisuudesta> .

  Lisätietoa koronaviruksen vaikutuksista joukkoliikenteeseen: hsl.fi/korona <www.hsl.fi/korona>

  JÄTÄ VASTAUS

  Kirjoita kommenttisi!
  Kirjoita nimesi tähän

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.