HSL ei saa Järvenpäätä vielä vuonna 2022

Kuvituskuva

Järvenpään liittyminen joukkoliikenteen HSL-kuntayhtymään lykkääntyy ainakin vuoteen 2024 asti.

Järvenpään kaupunginvaltuusto päätti lokakuussa 2019, että kaupunki liittyy Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän jäseneksi 1.1.2022.

Päätökseen sisältyi ehto, että HSL:n perussopimukseen liitytään, mikäli jäsenyys tuo merkittävän parannuksen Järvenpään ja Helsingin välillä liikennöiviin junavuoroihin.

Järvenpään kaupungin mukaan HSL-jäsenyyden lykkääntymiseen on useita syitä. Koronakriisi on vähentänyt matkustajamääriä ja lipputuloja. Tällä hetkellä on mahdotonta ennustaa, nousevatko matkustajamäärät ennalleen pandemian jälkeen vai jäävätkö ne entistä alhaisemmiksi muun muassa lisääntyvän etätyöskentelyn takia.

Lähivuosiin liittyy myös muita epävarmuustekijöitä. HSL on käynnistänyt uuden lippujärjestelmän suunnittelun ja sen seurauksena tariffimalli, vyöhykkeet ja hinnoitteluperusteet voivat jälleen muuttua oleellisesti.

Lisäksi pääjunaradan lisäraiteen 2. vaiheen valmistumisen aikataulusta ei ole täyttä varmuutta. Se voi valmistua viimeistään vuoteen 2025 mennessä.

– Tätä ennen junavuorojen lisääminen Helsingin ja Järvenpään välille voi olla Järvenpään kaupunkikehityksen arvion mukaan haasteellista, tiedotti Järvenpään kaupunki maaliskuussa 2021.

Kaiken kukkuraksi Järvenpään HSL-jäsenyyden kustannusarvio on noussut. Syksyllä 2019 kuntaosuudeksi tulojen jälkeen arvioitiin 2,1 miljoonaa euroa, mutta päivitetty kuntaosuus on nyt 3,3 miljoonaa euroa. Kaupunkikehityksen tekemän arvion mukaan HSL-jäsenyydellä olisi kuitenkin merkittävä vaikutus kaupungin saavutettavuuteen ja sitä kautta kaupungin vetovoimaan ja esimerkiksi maanmyyntituloihin.

– Kaikista edellä mainituista syistä Järvenpäässä ei pystytä alkuperäisessä aikataulussa ennakoimaan, täyttyvätkö valtuuston asettamat HSL-jäsenyyden ehdot. Jäsenyytemme ei siis mahdollistu vuoden 2022 alussa, vaan teemme aikanaan uudelleentarkastelun tähtäimessä vuosi 2024, jolloin myös Järvenpään oman sisäisen joukkoliikenteen nykyinen sopimus on päättymässä, kertoi tiedotteessa kaupunginjohtaja Olli Naukkarinen.

– Pidän HSL-jäsenyyttä Järvenpäälle strategisesti oikeana valintana ja toivon, että päätös tehdään heti kun vaikutukset ja kustannukset voidaan järkevästi arvioida, Olli Naukkarinen kertoi.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.