Heitämme roskiin käsittämättömän määrän ruokaa vuodessa

Suomessa kotitaloudet heittävät vuosittain roskiin jopa 120–160 miljoonaa kiloa ruokaa. Usein ruoanlaittoon kelpuutetaan vain ruoka-aineksien parhaat palat, ja kuoret ja päätypalat päätyvät kompostiin. Kotoa löytyvistä aineksista voi kuitenkin pyrkiä ottamaan kaiken ilon irti, eikä turhaa hävikkiä pääse syntymään. Valtakunnallista hävikkiviikkoa vietetään 7.–13.9. Viikon tavoitteena on lisätä tietoisuutta ruokahävikistä ja tarjota vinkkejä ja ideoita sen pienentämiseen.

Aja kolhiintuneet kesäkurpitsat yleiskoneeseen kiinnittyvän -leikkurin lävitse ja käytä ohuita siivuja esimerkiksi lasagnelevyjen korvikkeena. Ravintoarvoiltaan huipputerveellisiä perunan ja bataatin kuoria ei myöskään kannata heittää biojäteastiaan. Vihannesliuskaleikkurin avulla saat tehtyä ohuita ja pitkiä siivuja, eikä kuoriakaan tarvitse poistaa. Pienemmiksi paloiksi leikatut siivut paistuvat hetkessä rapeiksi ja herkullisiksi sipseiksi uunissa.

Myös hedelmien kuorissa on yllättävän paljon vitamiineja ja vastustuskyvylle tärkeitä antioksidantteja. Tehosekoittimella voit valmistaa esimerkiksi appelsiinin ja omenan kuorista herkullisia pyreitä tai kastikkeita. Porkkanoiden päätypaloista saat tehtyä pestoa ja tummuneet banaanit voit käyttää smoothie-juomaan tai banaanilettutaikinaan.

Lihan kulutuksen vähentäminen on niin ikään pieni ympäristöystävällinen valinta, jonka jokainen meistä voi arjessaan tehdä. Kompostiin matkalla olevat kasvisten ja vihannesten tähteet saat hienonnettua uuteen uskoon nopeasti monitoimikoneella. Muotoile massasta pihvejä, pyöräytä pannulla, ja nauti lopputuloksesta esimerkiksi herkullisen kasvishampurilaisen muodossa.

Kolme tapaa vähentää ruokahävikkiä arjessa

1.Käytä ruuanlaitossa ensin vanhaksi menevät raaka-aineet ennen kuin ostat tilalle uutta.
2.Valitse ostettavien tuotteiden pakkauskoot tarpeidesi mukaan. Huomioi myös, että ehdit käyttää tuotteen kokonaan ennen päiväystä.
3.Käytä luovuuttasi, ja kokeile valmistaa aterioita, joissa jokainen pala raaka-aineesta tulisi hyödynnettyä.

Helppo ja maukas hävikkiherkku syksyyn: juuressipsit ja porkkanapesto

Ainesosat – juuressipsit:

2 bataattia
2 palsternakkaa
2 punajuurta
1 rkl oliiviöljyä
½ tl merisuolaa
2 rkl parmesaanijuustoa

Valmistus:

Esilämmitä uuni 190 asteeseen. Leikkaa juurekset n. 10 cm kokoisiksi paloiksi kuorineen. Kiinnitä vihannesliuskaleikkuri yleiskoneeseen. Aseta bataattilohko kiinni leikkuriin sen molemmista päistä. Kiinnitä leikkurin terä ja aseta pöydälle kulho, johon juuressiivut voivat pudota. Käynnistä yleiskone nopeudelle 2 ja siirrä teräosa paikalleen bataatin yläpuolelle. Toista jäljellä olevien juureksien kanssa.

Siirrä valmiit juuressiivut kulhosta leikkuulaudalle ja pilko niistä n. 5 cm kokoisia paloja. Ripottele pintaan oliiviöljyä ja asettele lastut tasaisesti 2–3 leivinpaperille. Lisää merisuola ja paista uunissa 15–20 min tai kunnes lastut ovat rapeita. Käännä lastut kerran ympäri puolivälissä paistoa. Lisää valmiiden sipsien pintaan parmesaanijuustoa ja anna jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua.

Ainesosat – porkkanapesto:

Kourallinen porkkanan päätypaloja ja persiljan varsia
1 pieni valkosipulin kynsi
2 ruokalusikallista oliiviöljyä
5 vapaavalintaista isokokoista pähkinää tai kourallinen pinjansiemeniä
2 ruokalusikallista raastettua parmesaanijuustoa tai Grana Padano -juustoa
Hyppysellinen suolaa ja pippuria

Valmistus:

Paahda valitsemasi pähkinät tai siemenet kuivalla pannulla. Kaada paahdetut pähkinät tai siemenet tehosekoittimeen ja lisää joukkoon muut ainesosat. Mikäli seos tuntuu omaan makuusi liian kuivalta, voit lisätä oliiviöljyn määrää. Liian vetiseen seokseen voit puolestaan lisätä pähkinöitä tai siemeniä. Pyöräytä seos tasaiseksi ja tarjoile valmis pesto jäähtyneiden juuressipsien kanssa. Pesto sopii nautittavaksi myös salaatin, pastan tai pizzan kanssa.

Teksti ja kuva: KitchenAid