Graffitikieltoja Suvilahteen: Kaasukelloa ei saa enää töhriä

Helsingin kaupunki asettaa rajoituksia graffitien tekemiseen Suvilahden alueella Kalasatamassa.

Graffitien tekeminen pyritään keskittämään uuteen 25. toukokuuta avattavaan graffitiaitaan, johon saa maalata. Uuden aidan avautuessa muut luvalliset maalauspaikat Suvilahdessa poistuvat käytöstä.

Luvallisia maalauspaikkoja Suvilahdessa ovat olleet viime vuosina Kaasukellojen puinen työmaa-aita ja Kalasataman sähköaseman työmaa-aita. Muita luvallisia paikkoja talojen ja Kaasukellojen seinissä tai muureissa ei ole, mutta esimerkiksi teräksiseen Kaasukelloon on tehty luvattomia graffiteja.

Kaasukellojen työmaa-aidan maalaus ei ole jatkossa enää luvallista. Teräksinen Kaasukello sekä rakennusten seinät putsataan ja pidetään jatkossa historiallisessa asussaan, kuten alueen suojelumääräykset edellyttävät.

– Katutaide ja graffitit kuuluvat Suvilahteen ja ovat osa alueen ilmettä. Katutaiteeseen kuuluu totta kai myös ripaus anarkismia, mutta suojeltujen rakennusten seinien ja luonnon kivistä tehtyjen muurien maalaus ei ole OK. Luvattomia maalauksia katsotaan jatkossa vahingontekona ja ilkivaltana ja niihin puututaan, kertoo Kiinteistö Oy Kaapelitalon myyntipäällikkö Jouni Kärki tiedotteessa.

Suvilahti DYI skeittipuisto ei ole osa Suvilahden kulttuurikeskusta, sen katutaidekulttuurista ja maalausten luvallisuudesta vastaa Suomen Rullalautaliitto.

Vuonna 2007 Suvilahden graffitiaidan avautuessa luvalliselle maalaukselle laadittiin säännöt. Vuosien saatossa ne ovat unohtuneet tai niistä ei ole enää piitattu. Nyt keväällä 2019 uuden graffitiaidan avautuessa säännöt otetaan uudestaan käyttöön ja niiden noudattamista valvotaan, kaupunki tiedottaa.

Syksyllä 2019 uuden katutaideaidan viereen tulee väliaikainen työmaa-aita, joka varataan myös maalauskäyttöön. Aita on maalareiden käytettävissä vuoteen 2022 asti.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.