Graffitia ja orgaanisia muotoja Pasilassa

Pasilan kaupunkitaidekeskuksen vuoden viimeisessä näyttelyssä on esillä 1990-luvun alussa uransa aloittaneen graffititaiteilija MION:n taidetta.

Graffiteissaan MION on erikoistunut orgaanisiin ja usein myös kolmiulotteisiin teoksiin. Hänen tauluille tekemät teokset sisältävät samoja näkymiä hänen mielikuvitusmaailmastaan kumpuavista visioista, mutta maalauksissa kirjainten alkuperäinen graafinen muoto on menettänyt merkityksensä.

MION:n taidetta inspiroi luonnon ja kaiken elollisen kokemus, joka usein johtaa pitkällisiin mietintöihin maalausprosessin aikana. Värit ja muodot alkavat elää omaa elämäänsä kohteeksi joutuneella pinnalla muodostaen symbioosin sen kanssa ja hämärtäen todellisuuden rajat, tiedottaa Pasilan kaupunkitaidekeskus.

Pasilan kaupunkitaidekeskuksen ajatuksena on näyttelyissään häivyttää kaduilla ja gallerioissa esillä olevan urbaanin taiteen rajaa. Point of view -näyttelyssä taidetta onkin maalattu myös suoraan seinälle. MION on myös maalannut vuonna 2018 Pasilan kaduille graffititeoksen osoitteeseen Radanrakentajantie 4, mistä syntyi ajatus tuoda taidetta esille myös sisätiloihin.

Point of view -näyttelyn teokset on tehty vuosina 2012 – 2019. Kokonaisuutena ne esittävät taiteilijan tyylin ja muotokielen evoluution.

Pasilan kaupunkitaidekeskus on kesäkuussa 2019 avattu uusi galleria- ja tapahtumatila osoitteessa Kasöörinkatu 3. Helsinki Urban Art ry:n pyörittämä tila on kokonaan urbaanille taiteelle omistettu paikka, jossa on vaihtuvia näyttelyitä, alaan liittyvää kirjallisuutta luettavaksi, työpajoja ja erilaisia tapahtumia.

Kaupunkitaidekeskus toimii myös tukikohtana alueella toteutettaville taideprojekteille. Yhtenä sen tarkoituksena on tehdä taidetta myös erilaisin osallistavin menetelmin sekä Pasilassa että muualla Helsingissä. Pasilan kaupunkitaidekeskuksen toimintaa tukee Suomen Kulttuurirahasto.

Näyttely on avoinna 18. tammikuuta 2020 saakka to-pe klo 12 – 18 ja la klo 13 – 16.