Vanhan ajan joulutunnelmaa Kuusisaaressa

Koti- ja taidemuseo Villa Gyllenbergin jouluaiheinen näyttely jatkuu Kuusisaaressa 5. tammikuuta saakka.

Signe ja Ane Gyllenbergin kodin salongissa ja ruokasalissa esitellään 1950-luvun joulunviettoa. Pöytä on katettu juhla-astiastolla, salongin kuusi on verhottu komeaksi ja tarjottimet notkuvat makeisia.

Signe ja Ane Gyllenberg muuttivat Kuusisaareen vuonna 1938, ja asuivat siellä vuoteen 1977 asti. Joulun viettoon yhdistyi aina myös jouluaattona syntyneen pankkiiri Ane Gyllenbergin (1891–1977) syntymäpäivän vietto. Villa Gyllenbergin salongin koristelussa nähdäänkin aikakaudelle tyypillisten joulukukkien kuten punaisten tulppaanien, hyasinttien ja kielojen lisäksi myös syntymäpäivän kunniaksi hankittuja kukkalaitteita.

Joulutunnelman kruunaa kuusi, joka on koristettu aikakauden tapaan pumpulilumella ja lasikoristeilla. Sekä ennen että nykyään on ollut tapana, että joulukuuseen ripustetaan eri aikakausilta kertyneitä koristeita. Myös museon kuusessa on vanhojen 1950-luvun koristeiden lisäksi uusia koristeita.

Pähkinöitä ja marsipaania

Salongin uusrokokookaluston ympärille on katettu perinteinen jälkiruoka- tai makeispöytä. Makeispöytään lipaston kannelle sekä sohvapöydälle on katettu jouluherkkuja kuten pähkinöitä, marmeladia, Fazerin konvehteja, marsipaaneja sekä hedelmiä. Villa Gyllenbergin alapihalla, nykyisen parkkipaikan tilalla, oli Gyllenbergien aikana runsaasti hedelmäpuita. Puista kerättyjä omenoita säilytettiin paperiin kiedottuina talveksi ja tarjoiltiin jouluna.

Gyllenbergien joulunviettoon kuului myös musiikki, jota Signe soitti salongin flyygelillä. 1960- ja 1970-luvuilla Signe ja Ane Gyllenberg lähettivät ystäville ja sukulaisille teettämiään joulukortteja, joiden kuvapuolella oli Villa Gyllenbergistä otettuja talvimaisemia.

Ruokasalissa näemme joulupäivälliselle katetun astiaston, joka on korkealaatuista, ranskalaista Limoges-posliinia 1800-luvun lopusta. Suuri, alun pitäen 190 osaa kattava juhla-astiasto, on kuulunut Gyllenbergeille. 1920-luvulla hankittuihin alkuruoka-aterimiin ja jälkiruokalusikoihin on kaiverrettu Gyllenbergin suvun vaakuna. Pöytäliina ja servietit ovat pellavadamastia. Terävät viikkaukset viestivät vieraalle, että liinat ovat huolellisesti pestyjä ja mankeloituja.

Kahvia jouluna jo 1700-luvulla

Kahvi on kuulunut olennaisesti suomalaiseen joulunviettoon jo 1700-luvulta lähtien, ja myös Gyllenbergien ruokasaliin on katettu kahvipöytä myöhäisbarokkilipaston kannelle. Esillä on helsinkiläisen Ekbergin konditorian valikoimiin jo 1800-luvulla kuuluneita tuotteita, kuten napoleon- ja aleksanterinleivoksia, sahramipullia sekä taatelikakku.

Esillepano perustuu Gyllenbergin perheen valokuva-albumeihin sekä Signe ja Ane Gyllenbergin säätiön arkistomateriaaliin. Gyllenbergeille kuuluneen esineistön lisäksi näyttelyä on täydennetty lainaesineillä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.