Uusi kirja esittelee Helsinkiä 1950-1970-lukujen värivalokuvissa

Helsinki väreissä – värivalokuvia 1950–1970-luvuilta. Helsingin kaupunginmuseo, 2022. Kannen valokuva: Jalmari Aarnio.

Helsingin kaupunginmuseo on julkaissut Satu Savian toimittaman Helsinki Väreissä -valokuvakirjan.

Visuaalisesti näyttävä kuvateos on koostettu museon autenttisten värikuvien helmistä 1950–1970-luvuilta. Kirjan sivuilla menneen Helsingin kaupunkimaisema herää eloon hehkuvien värikuvien ansiosta.

Helsingin kaupunginmuseon mukaan kirjan kuvat ovat ennennäkemättömiä. Kuvat kertovat ohikiitävistä hetkistä vilkkailla kaduilla, vanhojen puutalojen pihapiireissä ja uutuuttaan hohtavien lähiöiden maisemissa.

Vapun ilmapallot, Kauppatorin hedelmät ja mainosten öiset neonvalot hehkuvat väreissä nostalgisissa Helsinki-kuvissa. Helsinki väreissä – värivalokuvia 1950–1970-luvuilta on kiehtova aikamatka menneiden vuosikymmenten Helsinkiin – valokuvissa näkyy paljon kadonnutta, mutta myös nykyaikaan säilynyttä kaupunkimaisemaa.

Uutuuskirjan sisältö on käsin poimittu kattaus Helsingin kaupunginmuseon ylläpitämästä, lähes miljoonan mustavalko- ja värikuvan kokoelmasta.

– Helsinki väreissä on museon ensimmäinen valokuvakirja, jonka kuvasto on kokonaan kuratoitu värikuvista. Kuvaston aikarajaus osuu värivalokuvauksen yleistymisen aikaan ja kirjan punaisena lankana toimii valokuvien visuaalisuus, ei niinkään niiden välittämä historiallinen tietoarvo, tiedotti Helsingin kaupunginmuseo.

Helsinki väreissä -kirja on julkaistu Helsingin kaupunginmuseon kustantamana, ja kirjan on toimittanut museon tutkija Satu Savia.

Graafisesta suunnittelusta on vastannut Minna Luoma, digitoinnista Mari Valio ja kuvien värierottelusta Kari Lahtinen.

– Tiiviissä yhteistyössä toiminut tekijäjoukko loi temaattisia kokonaisuuksia valikoitujen kuvien ympärille: kaupungilla, kohtaamisia, yksin, yhdessä, työssä, liikkeellä, muutokset ja illan saapuessa.

Rautatientori 1975. Kuva: Tuntematon valokuvaaja / Helsingin kaupunginmuseo.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.