Päihdetilannekysely selvitti yli 13-vuotiaiden asukkaiden näkemyksiä heidän asuinalueensa ja kuntansa päihdetilanteesta.
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella kyselyyn vastasi 4 873 asukasta.
Suurin osa vastaajista kokee oman asuinkuntansa turvalliseksi paikaksi asua ja elää.
Kysymykseen ”oletko viimeisen 12 kuukauden aikana asuinkunnassasi pelännyt kadulla tai muulla julkisella paikalla kohtaamiasi päihtyneitä henkilöitä”, aikuisista 29 prosenttia ja nuorista 19 prosenttia vastasi myöntävästi.
– Avoimissa vastauksissa ei käynyt ilmi, että mitään konkreettista olisi tapahtunut, mutta päihteiden vaikutuksen alaisena olevat henkilöt koettiin arvaamattomina, koska heidän kehonkieltään oli vaikea tulkita ja käytös oli usein sekavaa, kerrotaan Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen tiedotteessa.
Kysymykseen ”onko päihtynyt henkilö viimeisen 12 kuukauden aikana asuinkunnassasi ahdistellut tai häirinnyt sinua kadulla tai muulla julkisella paikalla”, aikuisista 17 prosenttia ja nuorista 12 prosenttia vastasi kyllä.
Aikuisten vastauksissa korostui rahan pyytäminen, huutelu, seksuaalinen häirintä ja epäasiallinen käytös. Nuorten vastauksissa korostui päihteiden tarjoaminen heille, seksuaalinen häirintä, huutelu ja väkivallalla uhkailu.
Kysyttäessä, ”Millaisia keinoja tulisi mielestäsi käyttää päihdehaittojen ehkäisemiseksi?”, asukkailta saatiin runsaasti kehitysehdotuksia päihdehaittojen lieventämiseksi.
Kuntien tasolla keinot liittyivät vahvempaan päihdetietoisuuden lisäämiseen kouluissa, koulukiusaamisen vähentämiseen sekä lasten ja nuorten yksinäisyyden torjuntaan.
Perheiden ja yhteisöjen tasolla keinot liittyivät yhteisöllisyyden vahvistamiseen, mielekkään tekemisen mahdollistamiseen lapsille ja nuorille, eriarvoisuuden vähentämiseen, aikuisten vastuulliseen päihteiden käytön esimerkkiin sekä aikuisten läsnäoloonsa lasten ja nuorten arjessa.
Poliisilta ja nuorisotoimelta toivottiin jalkautumista ja valvonnan lisäämistä joillakin asuinalueilla. Sote-ammattilaisilta toivottiin varhaista tukea perheiden pulmiin, tukea vanhemmuuteen sekä mielenterveyspulmien ja päihteiden käytön tunnistamiseen ja varhaiseen tukeen.
– Suurimmassa osassa avoimista vastauksista toivottiin, että alkoholin saatavuutta ei lisättäisi nykyisestä. Länsi-Uudellamaalla asukkaat toivovat, että vahvemmat alkoholijuomat säilyisivät Alkon monopolin alla, eikä vahvempia alkoholijuomia tuotaisi päivittäistavarakauppoihin, tiedottaa hyvinvointialue.