Trapesa, kansainvälinen olohuone Espoon keskuksessa

Trapesa muutti Kirkkojärven lähiöstä uusiin city-tiloihin Espoon asemalle. Tarkoituksena on tavoittaa entistä paremmin ja nykyaikaisemmin niin maailmalta kuin muualta Suomea Espooseen juurtuvia ihmisiä. Trapesa on yhteinen olohuone, jonne kaikki ovat tervetulleita oppimaan, keskustelemaan ja harrastamaan. Tapahtumalukujärjestys on runsas ja se löytyy Trapesan kotisivuilta. Se on myös osana matalan kynnyksen kotoutumispalvelua, kielikursseja ja neuvontaa mm. virastoasioissa maahanmuuttajille.

”Meidät on otettu hyvin ystävällisesti vastaan”, iloitsee kiitollinen pääsihteeri Raisa Lindroos tiimeineen. Tilassa on vieraillut tutustumassa ensimmäisen avajaisviikon aikana noin 600 Trapesasta kiinnostunutta kansalaista.

Vanhan Espoon alue on yksi Suomen monikulttuurisimmista alueista, jossa tutut K- ja S-marketit ja halal- ja muut etniset kaupat palvelevat rinnakkain, eivätkä asukkaat kiinnitä erityishuomiota kieleen tai pukeutumistyyleihin. Trapesaan on matala kynnys astua sisään missä elämäntilanteessa tahansa. Tule ja katso!

Suomalaisuus näkyy Trapesan arjessa ja ohjelmassa monin tavoin, niin keskusteluissa, draamavierailussa sekä 100-vuotisjuhlintana.

Miten sinne pääsee?

Uusi osoite on Kirkkojärventie 1, joka on Espoon asemalla. Trapesaan pääsee sujuvasti portain, liukuportain, hisseillä tai asemasillan rampin kautta.

***

Työskentely on jaettu päivä- ja iltatoimintaan. Viikonloput on varattu pop-up –tapahtumiin, ja tilaa voidaan vuokrata sopimuksen mukaan.

Ensimmäinen kausi rakentuu tuttujen elementtien varaan, maahanmuuttajien neuvontapalveluihin, vertaisryhmien keskusteluryhmiin, suomen kielen tunteihin, kulttuuri- ja harrasteryhmiin bollywood -tanssista kuvataiteisiin, yhteisö- ja teematapahtumiin sekä katsomusten ja uskontojen väliseen dialogiin mm. monikulttuuristen ruokajuhlien äärellä.

Moni kävijä on oppinut venäjää, arabiaa, englantia ja suomea Trapesan kielikylvyssä. Suomi on arki- ja työkielemme. Henkilöstössä ja vapaaehtoisissa puhutaan em. kielten lisäksi myös urdua, somalian kieltä ja amharaa sekä lukuisia eurooppalaisia kieliä.

***

Trapesassa työskentelee pääsihteerin lisäksi kaksi neuvonnan ammattilaista ja kaksi olohuoneessa opastavaa asiakaspalvelijaa. Työ on tiimityötä tuntiopettajien, vertaisohjaajien ja vapaaehtoisten kanssa. Myös uusille idearikkaille, positiivisille toimijoille ja vapaaehtoisille on tilaa.

Trapesan tilasuunnittelijana ja kaunistajana ovat antaneet apunsa tapiolalainen kulttuurialan ammatilainen Liisa Heikkilä-Palo ja tekstiilitaiteilija Anita Rausti. Puusepän töistä on vastannut Joonas Virolainen. Tila valmistuu vaiheittain: se testautuu syyskauden ajan muuntuen tarpeiden mukaiseksi olohuoneeksi.

Trapesaa ylläpitää sosiaali- ja terveysalan järjestö Filoksenia ry. Trapesan nimi tarkoittaa yhteistä pöytää ja Filoksenia tarkoittaa vieraanvaraisuutta, vastakohtaa ksenofobialle.

Toiminnan päärahoittaja on entinen Raha-automaattiyhdistys, nykyisin STEA (Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustusosasto). Espoon kaupungin kulttuurilautakunta ja sosiaali- ja terveyslautakunta sekä Helsingin ortodoksinen seurakunta ovat olleet säännölliset avustajamme. Lisäksi useat säätiöt ja kulttuuriorganisaatiot tukevat Trapesan työtä.

Teksti ja kuvat: Anastasia Alimoff

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.