Leimuniityn puisto vihertämään siirtonurmella

Tapiolan Leimuniityn puistourakassa noin puolet nurmialueista ei ole lähtenyt kunnolla kasvuun. Huonosti itäneet nurmikot korvataan siirtonurmella. Korjausurakka alkaa toukokuun lopulla ja se saadaan valmiiksi heinäkuun puoliväliin mennessä. Työ tehdään takuukorjauksena.

Graniittirakennus Kallio Oy rakensi Espoon kaupungin tilauksesta 2014-2016 Leimuniityn puiston, Tapiolan ympyrän ja osan Tapiolantietä. Urakan toteutus onnistui aikataulullisesti ja lopputuloksen kannalta hyvin, mutta noin puolet Leimuniittyyn 2016 tehdyistä nurmialueista ei lähtenyt toivotulla tavalla kasvuun.

Mittava korjaustoimenpide

Kasvuongelmien vuoksi päädyttiin urakoitsijan ja nurmen kasvualustan toimittajan Kekkilä Oy:n toimesta tekemään poikkeuksellisen mittava korjaustoimenpide.

Huonosti itäneet nurmialueet uusitaan nyt laaja-alaisesti siirtonurmella, jotta arvopuiston ilme saadaan mahdollisimman pikaisesti kuntoon. Nurmen asennuksen ja juurtumisen jälkeen kohdetta voi käyttää välittömästi.

Leimuniityn siirtonurmen asentavat Graniittirakennus Kallio Oy ja Kekkilä Oy yhteisvastuullisesti. Työ tehdään takuukorjauksena, joten kaupungille korjauksesta ei tule kustannuksia.

Mahdollisia syitä tapahtuneelle on useita

– Kaikki on mahdollista, kun kyseessä on elävä materiaali. Viime syyskuun alussa Tapiolaan sattui poikkeuksellisen voimakas rankkasade, joka kuoretti juuri kylvetyn nurmen pintaa. Sen jälkeen seurasi vielä pitkä kuiva jakso, joka vaikutti epäsuotuisasti nurmikon kasvuun lähtöön, kertoo myyntipäällikkö Sanna Korte Kekkilästä.

– Lisäksi meren läheisyyden vuoksi alueella on paljon valkoposkihanhia, jotka ruokailevat mieluusti niityillä ja käyttävät ravintonaan ruohonversoja.

– Oli ikävää, että mittavien kunnostustöiden jälkeen puistoa ei saatu heti käyttöön. Siirtonurmikon avulla puistoon saadaan nopeasti rullattua vihreys, josta kaupunkilaiset pääsevät heti nauttimaan.

Noin 1 900 rullaa siirtonurmea

– Hanke on mittava. Nurmen pinta jyrsitään noin 10 senttimetrin syvyydeltä, pinta tiivistetään, siirtonurmi rullataan paikalleen ja tiivistetään vielä uudestaan. Tämän jälkeen siirtonurmea kastellaan noin kolme viikkoa juurtumisen varmistamiseksi. Juurtumisvaiheessa olevaa nurmea ei saa kuormittaa, sanoo hankepäällikkö Erkki Ervasto Espoon kaupunkitekniikan keskuksesta.

Työt Leimuniityssä aloitetaan viikolla 22. Korjaustyössä kasvualustan päälle tullaan levittämään siirtonurmea yli neljän jalkapallokentän verran, yhteensä noin 40 000 neliömetriä.

– Työn aloitusta on viivästyttänyt myöhässä oleva kevät. Haluamme yhdessä Kekkilän kanssa saada Tapiolan mahdollisimman pian vihertämään. Työt suoritetaan niin, että huomioimme puiston nykyiset käyttäjät, sanoo työpäällikkö Jorma Härkönen Graniittirakennus Kallio Oy:stä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.