Eläinaiheet täyttävät Niittykummun metroaseman uuden alikulkukäytävän

Okapihahmo johdattaa metromatkustajia.

Kuvataiteilija Lotta Mattilan eläinaiheinen taide luo ilmeen Niittykummun metro-aseman alikululle. Merituulentien alittava Rälssitilanportti johtaa metroon ja maanalaiseen pyöräparkkiin. Alikulku avataan metron käyttöönoton yhteydessä lauantaina 18.11.

Uuden alikulkuyhteyden ansiosta pohjoisesta saapuvat pääsevät metroon turvallisesti, ylittämättä Merituulentietä. Tilassa on 200 pyöräpaikkaa säiltä suojassa ja viihtyisässä ympäristössä. Pyöräparkkiin pääsee myös etelästä ramppia pitkin. Tilasta on suora maanalainen yhteys kauppakeskus Niittyyn ja metroon.

Mattilan okapihahmo johdattaa metromatkustajia

Ilmeikkäistä eläinaiheista tunnetun kuvataiteilija Lotta Mattilan seinämaalaus ottaa haltuun koko alikulkutunnelin levittyen sen kaikille seinille. Teosidea liittyy Pinokkio-tarinaan, jossa nukke halusi muuttua oikeaksi pojaksi. Teos on nimeltään Omilla jaloilla.

Teoksen eläinhahmo okapi on hevosen kokoinen sorkkaeläin. Tarina alkaa metron suunnassa tyylitellystä graafisesta hahmosta ja muuttuu ulkotiloja kohden esittäväksi, tunnistettavaksi eläinaiheeksi. Itsenäistymisestä kertovan tarinan päättää tunnelin sisäänkäynnin ulkopuolelle sijoittuva kooltaan ja ulkonäöltään realistinen pronssiokapivasa, joka asennetaan paikalle alueen valmistuttua.

– Okapit elävät luonnossa Keski-Afrikan viidakoissa. Eläin liikkuu yleensä yksin, paitsi silloin kun sillä on poikanen, joka tunnistaa emonsa raitojen perusteella. Niittykummussa raidat johdattelevat kulkijoita metrosta kohti ulkotilaa, Mattila kertoo.

Niittykummun taidehankkeen asiantuntijatyöstä on vastannut EMMA – Espoon modernin taiteen museo. Lotta Mattilan teos täydentää erinomaisesti Niittykummun aseman taideteosta, jonka on toteuttanut kuvataiteilija Mari Rantanen.

Näyttävä sisäänkäynti alikulkuun

Myös alikulkutunneliin johtavien ramppien ja portaiden katosten suunnittelussa haluttiin elävöittää ympäristöä ja ilahduttaa käyttäjiä.

Niittyteeman innoittama arkkitehti luonnosteli kerällä olevan perhostoukan, josta pyöräramppi sai kaarevan muotonsa ja vihreän sävyissä hohtavan värinsä. Kaarevien katosten suunnittelu ja rakentaminen oli erittäin haastavaa, mutta lopputulos on ainutlaatuinen, iloinen ja värikäs.

Valolla on myös tilassa tärkeä rooli; luonnonvalo siivilöityy katoslevyjen rei’istä, ja alikulussa lukemattomat pienet valaisimet luovat yhdessä seinämaalausten kanssa kodikkaan tunnelman.

Metroaseman läheisyyteen rakentuu lähivuosina useita tiiviitä kerrostalokortteleita. Niittykumpuun on tulossa tuhansia uusia asukkaita.

Suunnittelu:

  • Niittykummun metroaseman katu-, aukio- ja puistotilat, Rälssitilanportin alikulkutila ja katosten rakennesuunnittelu: Ramboll Finland Oy
  • Rälssitilanportin katosten arkkitehtisuunnittelu: SARK
  • Katoksen ja ympäristörakenteiden toteutus: Graniittirakennus Kallio ja Forssan Asentajat Oy
  • Muraalin maalaus: Kuustie & Sorri Oy

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.